Roosendaal

Roosendaal wil ‘graag’ tot studentenstad uitgroeien

Herbert Kats Herbert Kats

Hoe zit het met de ambitie van Roosendaal om uit te groeien tot een studentenstad? De Roosendaalse Lijst en Forum voor Democratie informeerden bij de start van het nieuwe schooljaar of dit nog een prioriteit voor het college is. Het antwoord luidt ‘graag’, maar concrete uitwerkingen volgen nog.

De gemeente deelt de conclusie van vragenstellers Sjef van der Touw en André Verstijlen (Roosendaalse Lijst) en Corrie van Leezem (Forum voor Democratie), dat de strategische ligging van Roosendaal tussen Zeeland en grote steden als Antwerpen, Breda en Rotterdam kansen biedt. “Momenteel wordt gewerkt aan de Aanpak Roosendaals Beroepsonderwijs”, die moet aangeven hoe een passend onderwijs inhoud en vorm kan krijgen.

De term Beroepsonderwijs geeft meteen de richting aan waarin het college denkt: “Door in te zetten op een goede samenwerking met de onderwijs-instellingen en de verbinding tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te versterken wordt Roosendaal een steeds aantrekkelijkere locatie voor studenten en onderwijsinstellingen.” Met daarbij de kanttekening dat bij nieuwe gebiedsontwikkelingen ook gekeken wordt naar verbinding tussen onderwijs en ondernemers.

Studentenhuisvesting

De fracties vonden de start van het nieuwe schooljaar een mooie aanleiding om het college weer eens aan de jas te trekken. Dat gebeurde al eerder. Ook toen werd meteen gewezen op de noodzaak om onderwijsambities te koppelen aan goede studentenhuisvesting.

“Echter is het op dit moment erg lastig om betaalbare woningen/kamers te vinden”, erkent het gemeentebestuur. Binnen de gemeente zijn er afgelopen jaar geen specifiek op studenten gerichte woningen opgeleverd. Daarom wilden de fracties weten hoe dat zit voor de jaren tot 2026. Dat gebeurt mogelijk in het kader van het realiseren van wooneenheden voor onder meer studenten en starters, luidt de respons.

Zo bestaat de gedachte om in het EKP-gebouw 40 tot 50 studenten/starterswoningen te realiseren. Dat is meteen een antwoord op de vraag of toegankelijke treinverbindingen een factor zijn om mee te nemen. Het college: “Ja, daarom kijken we juist naar de gebiedsontwikkeling rondom het station: het Stationskwartier, de gebiedsontwikkeling Spoor C en de transformatie van het EKP.”