Roosendaal

Roosendaal wil naar meer openbaarheid voor raad

Herbert Kats Herbert Kats

Openheid en transparantie in de politiek moeten verbeteren. Voor zaken waar de Roosendaalse gemeenteraad zich over buigt gaat ‘Openbaarheid, tenzij’ gelden. Die wens leeft al langer bij verschillende fracties en het gemeentebestuur speelt er nu op in.

Op 14 november wordt een plan aan de fracties voorgelegd om tot heldere afspraken te komen. Die kunnen het een week later in de raadsvergadering afhandelen. De kern: openbaarheid is de regel en geheimhouding de uitzondering.

Voorbereidingstijd

In de raad leefde de gedachte al dat het best wat minder streng kon. Er klinkt waardering voor de bijstelling. Sommige fracties vonden dat er wel erg veel achter gesloten deuren werd gepraat. Dat geheimhouding nodig kán zijn wordt niettemin breed onderschreven.

PvdA-raadslid Björn Rommens verwelkomt het nieuwe credo, maar hij weet ook dat het soms bijna niet anders kan. Hij ervaart dat met name bij spoedeisende zaken openheid en tijdsdruk met kunnen elkaar botsen. “Juist bij complexe zaken hebben we vaak echt voorbereidingstijd nodig”, weet hij.

Witte Villa

Rommens geeft een voorbeeld van afgelopen zomer. Toen wilden college en raad ongewenste ontwikkelingen voorkomen na de verkoop van de Witte Villa (Vrouwenhof). “Die werd ‘blind aangekocht”, zoals dat heet”, haalt Rommens aan. Daardoor wist niemand wat de (nog onbekende) nieuwe eigenaar met het verpauperde pand wilde, terwijl speculaties over huisvesting van arbeidsmigranten al de ronde deden.

“Als dat in het openbaar had gemoeten hadden we het pas na de zomer kunnen bespreken”, legt het raadslid uit. In zo’n geval vindt hij het prima om snel en in beslotenheid daar maatregelen tegen te nemen. Al moest dat in vakantietijd gebeuren en waren er maar net genoeg raadsleden om een stemming te kunnen houden.

Duidelijker

Vitaal Liberaal verwacht niet dat er erg veel verandert. Toch klinkt ook bij raadslid Jac Wezenbeek waardering. “Het is een verbetering en die zoeken we. We hebben er ook zelf op aangedrongen.” Wezenbeek stelt dat zaken voor raad én burger alleen maar duidelijker kunnen worden.

De toelichting op het raadsvoorstel onderbouwt wanneer openbaarheid toch even niet kan. “Af en toe beschikt de gemeenteraad nu eenmaal over informatie die nog niet met de inwoners en ondernemers gedeeld kan worden of zijn er onderwerpen die niet in een openbare raadsvergadering kunnen worden behandeld”, memoreert het stuk.

Voorbeeld zijn zaken met een economisch of financiëel belang voor de gemeente. Of het draait om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van een betrokkene of om vervolging van strafbare feiten. Met de nieuwe aanpak loopt Roosendaal in de pas met de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur, die sinds vorig jaar van kracht is.