Roosendaals Werkplein helpt Syriër met inburgeren: ‘Persoonlijke aanpak is keihard nodig’
Vanuit Syrië kwam hij, via Turkije, naar Roosendaal: de eerste nieuwkomer die Werkplein Hart van West-Brabant gaat begeleiden vanuit de nieuwe inburgeringsaanpak. Zij vervullen deze taak namens de De6-gemeenten: Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert. Wethouder Thomas Melisse (Halderberge): “Een persoonlijke aanpak is keihard nodig. Op basis daarvan kunnen we passende ondersteuning bieden in de zoektocht naar werk: hét belangrijkste instrument om in te burgeren.”
De inburgeringsaanpak is sinds januari veranderd, licht wethouder Danny Dingemans van Moerdijk verder toe. “Voorheen moesten statushouders eerst inburgeren en konden ze daarna pas feitelijk deelnemen aan de maatschappij. In het nieuwe traject kunnen ze gelijk aan het werk.”
Financieel ontzorgd
Tijdens een welkomstprogramma van acht weken krijgt de statushouder onder andere informatie over het vinden van een woning, een arts en een opleiding. Daarnaast wordt hij het eerste half jaar financieel ontzorgd. Het Werkplein betaalt in die periode namelijk zijn huur, zorgverzekering en rekeningen voor gas, water en licht vanuit de bijstandsuitkering. Het begin van de inburgering verloopt daardoor wat rustiger en stabieler.
Talenten en vaardigheden
Verder volgt de Syriër een participatieverklaringstraject. Volgens de De6-gemeenten ligt de focus hierin op alle leefgebieden in het leven van de statushouder. “In het AZC moet er al contact zijn met een statushouder, waar diegene voorbereid wordt op de Nederlandse normen en waarden.”
In Ter Apel worden er daarom al dossiers gemaakt, maar volgens Melisse is het ook van belang om de talenten en vaardigheden van een statushouder in beeld te brengen. De talenten van de Syriër zijn nu nog onbekend.
Binnenkort heeft hij een intakegesprek over zijn ambities. Vanuit een participatieroute wordt de Syriër naar een betaalde baan begeleid. Ook krijgt hij inburgeringscursussen en taalonderwijs aangeboden, onder andere vanuit ROC.
Volwaardig deelnemen
Sinds de nieuwe aanpak, brengen statushouders deze taallessen veel eerder in de praktijk: op een werk- of stageplek. Daardoor kunnen ze sneller volwaardig deelnemen aan de samenleving. Melisse: “Een persoonlijke aanpak is keihard nodig. Op basis daarvan kunnen we passende ondersteuning bieden in de zoektocht naar werk: hét belangrijkste instrument om in te burgeren.”
Dingemans vult aan: “Zo snel mogelijk helemaal meedoen, dat is wat ons betreft de beste aanpak. Waarbij ‘meedoen’ veel meer is dan de taal leren of werken: het is je welkom voelen en goed contact hebben met je buren bijvoorbeeld.”
Huisvesting in hotel
Toch moet er volgens Melisse een rem komen op de asielzoekerstroom, zodat deze aanpak behapbaar en succesvol blijft. Volgens hem blijft er op die manier ook meer draagvlak vanuit buurtbewoners. Vorig jaar hadden de De6-gemeenten een gezamenlijke taakstelling van 664. Voor Halderberge lag deze op 33, maar deze ligt dit jaar wat hoger. Hoeveel dat dit jaar is, is nog onduidelijk, doordat het lastig te voorspellen is hoeveel mensen er daadwerkelijk instromen.
De gemeenten zoeken ondertussen samen met Woonkwartier naar geschikte huisvesting. “Het piept en het kraakt,” zucht Melisse. Roosendaal vangt daarom tijdelijk een aantal statushouders op in hotel The Rosendale, als onderdeel van de zogeheten Hotel- en Accomodatieregeling. Tilburg werkt aan tijdelijke voorzieningen in een kazerne, Halderberge zoekt tussenvoorzieningen. “We willen ze verspreiden over de gemeente, zodat ze niet alleen in Oudenbosch terechtkomen.” Het coa zoekt ondertussen naar geschikte plekken.
‘Regiehouder’
De partner van de Syriër woont al in Roosendaal. Diana Lips van het Werkplein Hart van West-Brabant stelt als ‘regiehouder’ een persoonlijk plan met hem samen. “De mens staat hierin centraal.” Samen met een coördinator werk en inkomen en een maatschappelijk begeleider vanuit VluchtelingenWerk kijkt ze verder wat de mogelijkheden zijn qua werk of stage.
Melisse: “De basis is werk. Het is niet meer ad hoc inburgeren, zoals voorheen. Maar inburgering houdt niet op bij het vinden van een baan.”
Lees ook: Roosendaal vangt tijdelijk enkele statushouders op in hotel Lees ook: Nieuwkomers moeten inburgeren mét Bergse waarden, vindt VVD