Roosendaal

Roosendaalse burgemeester Buijs ontmoet inwoners tijdens zijn campertour

Burgemeester Mark Buijs in gesprek met inwoners van de Roosendaalse wijk Kroeven

Kitty Joachems Kitty Joachems

In een uniek initiatief maakt de Roosendaalse burgemeester Mark Buijs van Roosendaal een rondreis door zijn gemeente in een camper. Samen met zijn vrouw Christel Buijs trekt hij vijf weekenden langs de wijken en dorpen van Roosendaal om bewoners persoonlijk te ontmoeten. “We wilden de mensen leren kennen, en er is geen betere manier dan gewoon tussen hen in te staan,” vertelt Buijs terwijl hij op een zonnige zaterdagochtend bij de camper staat in de wijk Kroeven.

Het idee voor de campertour ontstond nog voor de officiële benoeming van Buijs. “Tijdens een verblijf op een camperplaats in Wouw fietsten we door de dorpen. Bij terugkomst bracht de eigenaar van de camperplaats koffie rond aan de gasten. Dat zette me aan het denken: hoe mooi zou het zijn om later, als burgemeester, een stukje van dat gevoel mee te nemen en letterlijk mijn huis in een wijk te zetten? Het is laagdrempelig, en mensen stappen makkelijker op je af,” legt hij enthousiast uit.

Luisteren is de eerste stap

Buijs geeft aan dat hij tijdens de tour al vele positieve reacties heeft ontvangen. “Mensen zijn nieuwsgierig en willen hun verhaal delen. Vaak gaat het om mooie ervaringen, maar soms komen ook zorgen naar voren, zoals eenzaamheid of wijkproblemen.”

Het valt Buijs op dat Roosendaal positief wordt ervaren door de meeste inwoners. “Zo’n tachtig procent van de mensen woont hier met veel plezier. Maar er zijn natuurlijk ook uitdagingen, zoals de woningnood en zorgen over bestaanszekerheid,” aldus Buijs. Hij benadrukt dat het voor hem belangrijk is om te luisteren. “Soms is dat voor mensen al de helft van de oplossing. Ze voelen zich gehoord, en dat is vaak al genoeg om een stap verder te komen.”

Mooie ontmoetingen

Ook Christel Buijs, die haar man vergezelt tijdens de tour, geniet van de gesprekken. “Ik vind het ontzettend leuk om dit samen met Mark te doen. Mensen delen graag hun ervaringen over hun buurt, en dat zorgt voor mooie ontmoetingen,” zegt ze met een glimlach.

Buijs ziet zichzelf niet stoppen met deze manier van verbinden. “Of het nu met de camper is of op een andere manier, ik wil graag blijven kennismaken met de inwoners van Roosendaal. Het is mijn taak om niet alleen vanuit het gemeentehuis te werken, maar juist de dorpen en wijken in te gaan.”


Hier kun je de komende weken kennis maken met burgemeester Buijs en zijn vrouw:

Zaterdag 28 september

– 09.30-11.30 uur: Burgerhout, bij wijkhuis Keijenburg
– 12.00-14.00 uur: Kortendijk, bij wijkcentrum ‘t Dijksteeke

Zaterdag 5 oktober

– 09.30-11.30 uur: Centrum, bij de proeftuin op de Nieuwe Markt
– 11.45-13.45 uur: Kalsdonk, op het parkeerterrein van de Aldi
– 15.00 uur: Westrand, op het Kadeplein

Beluister hier het interview met burgemeester Mark Buijs en zijn vrouw Christel voor de podcast van Het Fractiehuis: