Roosendaalse energiecoach geeft tips over energieverbruik: ‘Neem huis van onder tot boven door’
De dagen worden guurder en donkerder. De kachel moet weer aan, maar de gasprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoe kan je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk gas en stroom verbruikt, maar er wel warmpjes bij zit aankomende winter? Cees Suijkerbuijk is energiecoach bij Stichting Energietransitie Roosendaal, en geeft tips over het verduurzamen van je huis.
Cees gaat als energiecoach bij mensen thuis op bezoek. Hij keurt het huis dan op duurzaamheid, door bijvoorbeeld te controleren op isolatie en stroomverbruik. Aan het einde van zijn rondje, berekent hij hoeveel er bespaard kan worden door duurzaamheidsmaatregelingen te treffen. “Je hebt natuurlijk grote aanpassingen, zoals spouwmuurisolatie, nieuwe ramen en kozijnen, en dakisolatie. Maar er zijn ook kleinere maatregelen die mensen heel makkelijk zelf kunnen nemen, zoals radiatorfolie en leidingisolatie.”
Tocht
Een grote boosdoener van kou in huis is tocht. Tocht in huis begint vaak al bij de voordeur. “Veel brievenbussen sluiten niet goed af, of hebben bijvoorbeeld alleen maar een borstel waar de post doorheen moet”, begint Cees. “Een goede brievenbus sluit aan zowel de buiten- als de binnenkant. Dan komt er veel minder koude lucht naar binnen.”
In de tussenruimte tussen een voordeur en de woonkamer, is vaak geen verwarming. “Beschouw daarom jouw deur naar de woonkamer als voordeur. Zorg dat de deur goed sluit en geen tochtspleet heeft aan de onderkant.” Ook dat scheelt zorgt voor een warmere woonkamer. “Datzelfde geldt natuurlijk ook voor je achterdeur.”
Een volgende tip die Cees vaak geeft tijdens zijn huisbezoeken, zijn de rubberen tochtstrips die in deurkozijnen zitten. In het huis dat hij in de video keurt, ziet hij dat de rubbers van de achterdeur zijn versleten. “Dat is gelukkig heel makkelijk op te lossen.” Hij plak een rubberen buisje ónder het oude rubber. “Zo heb je weer een goed sluitende deur, en dus minder warmteverlies.”
Controle
Wie wil controleren of de kwaliteit van de ramen van het huis goed zijn, kan dit heel eenvoudig zelf doen. “Als je met de zaklamp van je telefoon op het raam schijnt, zie je kleine lichtbolletjes. Hoe meer bolletjes, hoe beter de kwaliteit.” In het raam waar Cees met zijn telefoon schijnt, komen vier bolletjes tevoorschijn. “Het gaat bij dit raam dan om HR++ glas. En dat is goed.”
Maar hoe goed – of slecht – een raam ook is, het blijft de grootste verliespost in huis. “Als je een raam met enkel glas hebt, dan hoef je daar niet achter te gaan zitten. Dan krijg je een hoop kou in je nek.” Raamdecoratie kan voor extra isolatie zorgen.
Electra
Naast gasbesparing, komt ook energiebesparing aan bod bij de energiecoach. “Wissel bijvoorbeeld je gloeilampen om voor ledlampen. Haal stekkers uit het stopcontact, en zet een timer op bijvoorbeeld het boilertje in je keuken. Zo’n boiler staat dag en nacht aan, maar er zijn genoeg momenten waarop je toch geen warm water nodig hebt.” Als voorbeeld van een extreme stroomverbruiker noemt Cees een karpervijver. “Een normaal formaat vijver, verbruikt op jaarbasis net zoveel stroom als een gemiddeld gezin.”
Groei
Het aantal aanvragen voor energiecoaches nam de afgelopen jaren al gestaag toe. “Maar de uit de hand gelopen energieprijzen hebben dit proces wel versneld. Verdubbeld om precies te zijn. En ik ben bang dat we nog niet aan het einde zijn.”