Roosendaal

Roosendaalse jongeren vragen aandacht voor cybercrime via TikTok

5 Times Rock | Foto: Koert Bos.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

TikTok en andere sociale media als platform om kinderen, tieners en jongvolwassenen te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Dat is het doel van de Europese Campagne RAYEULA. Jongeren zijn de stem van deze campagne. Zo ook de Roosendaalse band 5 Times Rock en zangeres Julia Adriana. Via muziek vragen zij aandacht voor cybercrime.

De campagne heet A fun way to fight cybercrime, en dat is wat de jonge muzikanten hopen te bereiken met hun muziek. Ze zijn gescout door de Roosendaalse zangeres en kunst- en cultuurcoach Ismène. Zij coacht en steunt zowel 5 Times Rock als Julia Adriana.

Per maand komt er één nieuw nummer uit. “Deze gaan onder andere over nepnieuws, online pesten en online grooming (online kinderlokken, red.)”, legt Ismène uit. “Het project had door deze onderwerpen meteen mijn sympathie. Bovendien krijgen de jongeren waar ik mee samenwerk door het project Europese zichtbaarheid en een eigen stem rondom deze onderwerpen.”

5 Times Rock

De band 5 Times Rock is opgericht in 2020. Dennis Heijmans (19) is de toetsenist, Maudy (17) Lips is de zangeres, Mika van Overveldt (19) is bassist, Tijs van Gemerden (18) drumt en Tjeerd Roks (19) is de gitarist. De groep begon oorspronkelijk als coverband, maar schrijft voor het project hun eigen nummers. Zo hebben ze de nummers Twisted Words en Virtual Scars uitgebracht.

De groep heeft zelf geen ervaring met cybercrime. “Maar we maken allemaal wel eens iets mee, dat je gekke vragen krijgt via Snapchat bijvoorbeeld”, vertelt Maudy. “We zijn door dit project zelf ook een stuk bewuster en voorzichtiger geworden.”

Maudy loopt stage op een basisschool, waar de teksten en nummers van 5 Times Rock worden gebruikt voor de kanjertraining. “Pas geleden hoorde ik dat ze in Valencia ook enthousiast zijn over onze teksten. Ze overwegen het zelfs om ze daar ook te gebruiken voor lespakketten van scholen”, zegt Maudy enthousiast.

Julia Adriana

Julia Adriana (23) is al sinds jongs af aan actief in de muziekwereld. Toen Julia nog maar tien was stond ze al op het podium, ook heeft ze aan het conservatorium in Rotterdam gestudeerd. “Ik vind cybercrime een belangrijk onderwerp”, vertelt ze. “Zelf heb ik er niet veel last van gehad, maar ik heb het wel bij mensen om me heen gezien.”

Haar nummers Fact Checker en Real With Me zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Real With Me gaat over een man die zich op het internet anders voordoet dan hij is tegenover een jonge vrouw. Ze vertrouwt hem, spreekt met hem af en wordt dan vermoord. “De boodschap van dit nummer is dat je altijd voorzichtig moet blijven als je online met iemand praat.”

Julia Adriana | Foto: Menno Bosch.