Roosendaalse Jongerenraad wil jongerenpanel en studentenfestival
Secretaris Wessel Poldermans, voorzitter Sebastiaan Waegemaekers en penningmeester Niek van den Berg vormen het nieuwe bestuur van de Roosendaalse jongerenraad
De Roosendaalse Jongerenraad viert dit jaar haar 10-jarig jubileum met een vers bestuur én een gloednieuw initiatief: een jongerenpanel. “Zo kunnen we jongeren om input en feedback vragen.”
Volgens secretaris Wessel Poldermans (23) is het jongerenpanel in de gemeente Barneveld al een doorslaggevend succes. “De jongerenraad daar toetst problemen aan om en nabij zevenhonderd jongeren.” Hij hoopt dit ook in Roosendaal te bewerkstelligen. “Het biedt draagvlak voor je ideeën.”
Bij het opstellen van de jeugdagenda, is er niet met jongeren gesproken.
Volgens Poldermans wordt er binnen de gemeente namelijk wel over jongeren gesproken, maar veel te weinig met. “Dat zag je bijvoorbeeld toen de Roosendaalse jeugdagenda werd opgesteld. Lokale politici en andere bestuurders hadden allerlei ideeën over waar wij als jongeren tegenaan lopen, terwijl er niet met ons gesproken was. Het gaat wel over ons bestaansrecht!”
De bedrijfskundestudent aan de Associate degree Academie in Roosendaal nam daarom het initiatief voor het advies ‘Stageplekken in coronatijd’. Ook schreef hij een advies over meer studieplekken in de stad. Die werd door ruim driehonderd andere studenten gesteund. “Je kan makkelijk terugvallen op het panel.”
We moeten out of the box denken.
“In de maatschappij zijn jongeren toch echt de toekomst, dus we moeten zeker naar hun problemen luisteren,” vult penningmeester Niek van den Berg (21) aan. Eén van die problemen is het woningtekort. Daardoor is het lastig om een huis te vinden, merkt Poldermans.
Hij zou graag een hogere starterslening willen zien, maar kijkt ook naar alternatieven. “Op Stadsoevers staan bijvoorbeeld tiny houses, die redelijk betaalbaar zijn voor starters.” Hij ziet zichzelf al in een van de huisjes wonen, “maar het is niet mijn droomhuis.”
Poldermans is daarnaast erg geïnspireerd door de 22-jarige Teun Toebes, die vorig jaar het boek VerpleegThuis uitbracht. Toebes woont namelijk samen met mensen met een vorm van dementie. “Door de koppeling met ouderen te maken, los je het eenzaamheidsprobleem op én bied je studenten een kamer aan voor een lagere prijs. We moeten out of the box denken!”
We leggen geen kant en klare oplossingen voor, maar agenderen het probleem wel.
Een ander probleem dat de jongerenraad aankaart, is het schoolverzuim. Dat ligt volgens Poldermans in Roosendaal namelijk hoger dan elders. Samen met experts en thuiszitters, wil hij het onderwerp bespreekbaar maken. “We leggen geen kant en klare oplossingen voor, maar agenderen het wel.” Verder wil de jongerenraad faciliteiten en activiteiten aanbieden aan studenten.
Zoals het meerdaagse studentenfestival INTROosendaal, dat in augustus op de planning staat. Het idee kwam vanuit de jongeren zelf en wordt goed ontvangen. “Tijdens de lockdown konden ze niks, maar ze willen nu lekker los gaan. Zeker met al die studiestress snakken ze naar een feestje.” De verschillende introducties van Roosendaalse opleidingen worden samengevoegd in één festival, waar studenten met hun studentenpas toegang toe krijgen.
We willen een zo divers mogelijk panel.
Het gaat overigens nog om een concept, maar de voorbereidingen lopen gestaag. De jongerenraad heeft al een locatie voor het festival in gedachten en voert momenteel gesprekken met financiers.
Overigens kan er nog meegedacht worden over de invulling van INTROosendaal. De jongerenraad zoekt namelijk nog een aantal leden, in de leeftijd van 12 tot en met 27 jaar. “Het liefst zo divers mogelijk,” aldus Poldermans. Hij roept hen daarom op om langs te komen bij de Algemene Leden Vergadering op 6 februari, door een motivatie te sturen naar [email protected]. “Je kan je inzetten voor de gemeente Roosendaal en jezelf blijven ontwikkelen. Wij luisteren naar jouw ideeën.”