Roosendaalse Lijst pleit voor veilig honk: ‘Goede manier voor kortdurende hulp’
Een veilig honk. Het is de plek waar je terecht kan als je wordt gepest op school, als de band van je fiets plat is of wanneer je bent gevallen en een pleister nodig hebt. Het is een concept waarbij een woning of bedrijf een veilige plek biedt aan bijvoorbeeld scholieren. De Roosendaalse Lijst zou deze vorm van hulp graag zien binnen de gemeente Roosendaal.
Het eerste veilige honk is opgezet in 2003, in de gemeente Halderberge. Veel plaatsen namen dit idee over. En als het aan de Roosendaalse Lijst ligt, komt deze veilige haven ook naar de gemeente Roosendaal. “Een veilig honk biedt scholieren, maar ook anderen, meer veiligheid op weg naar bijvoorbeeld school. Ook vrouwen voelen zich nog wel eens geïntimideerd en/of niet veilig op straat”, schrijven Marco Schillemans en Mikail Tekindemir namens de politieke partij.
Kortdurende hulp
Wie naar een veilig honk gaat kan terecht voor kortdurende hulp, omschrijven de raadsleden. “Bijvoorbeeld het plakken van een pleister, een kleine reparatie aan de fiets, of een leenfiets meegeven.” Volgens de raadsleden is er vraag naar één of meerdere veilige honk(en) in de gemeente. “En wellicht kan het concept breder getrokken worden door bijvoorbeeld ook publiek toegankelijke plekken, zoals cafés, restaurant, bibliotheken, gemeentelijke instellingen en (sport)verenigingen hierbij te betrekken.”
De raadsleden hopen dat de gemeente voor dit idee openstaat. Daarom hebben ze vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.