Nispen

Roosendaalse Lijst uit zorgen om vrachtwagentrailers vol drugsafval bij Nispen

Vaten vol drugsafval van een dumping elders (foto: Christian Traets Fotografie)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Roosendaalse Lijst wil graag duidelijkheid over de vaten vol drugsafval die illegaal zijn opgeslagen aan de rand van Nispen. Het Bredase bedrijf Strukton Milieutechniek zou namelijk zonder vergunning vrachtwagentrailers vol met vaten chemicaliën hebben weggezet aan de rand van de dorpskern.

Strukton Milieutechniek ruimt drugsafval op voor de overheid. Er loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf omdat het – onder andere in Nispen – vaten vol drugsafval op zou slaan in vrachtwagentrailers, terwijl ze daar geen vergunning voor hebben. Bovendien zouden er ook meerdere incidenten hebben plaatsgevonden, zoals lekkende vaten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst geeft aan enorm geschrokken te zijn van dit nieuws. “Maar waar ik eigenlijk nóg meer van schrok, is dat het schijnbaar al langer aan de gang is.” In april 2023 zou er namelijk al een onderzoek gestart zijn naar de illegale opslag van drugsafval in Nispen.

Drugsafval opslaan in een vrachtwagentrailer lijkt me niet heel veilig.

Dat de chemicaliën zo dicht bij de dorpskern (illegaal) werden opgeslagen, vindt hij erg. “Waren mensen daarvan op de hoogte? Mag je daar wel zomaar iets opslaan? Het lijkt erop alsof er iets niet helemaal goed is gegaan.” Als voorbeeld noemt hij het feest GrensDance dat afgelopen weekend heel dichtbij de locatie plaatsvond. “Drugsafval opslaan in vrachtwagentrailer lijkt me niet heel veilig.”

Omdat het fractielid duidelijkheid wil, heeft hij namens zijn partij raadsvragen ingediend. Zo wil hij graag weten of de gemeente bekend is met de opslag van het drugsafval in het dorp. Maar ook of er incidenten zijn geweest, en hoeveel. “Ik ben ook benieuwd of er nu nog steeds drugsafval op het terrein aanwezig is”, vervolgt hij. “En hoe groot is de gevarencirkel bij zulk soort opslagen?”

Voor nu is het wachten op reactie van de gemeente. Doorgaans krijgt het college van burgemeester en wethouders vier weken de tijd om te reageren op de raadsvragen.