Roosendaal

Roosendaalse Lijst: waar blijft het beloofde bouwen-bouwen-bouwen?

Een woning in aanbouw

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Er worden in de gemeente Roosendaal te weinig woningen gebouwd en het verlenen van vergunningen verloopt te langzaam. Dat vindt de Roosendaalse Lijst. De partij wil weten waarom andere gemeenten wel door kunnen gaan met het bouwen van woningen, terwijl het in Roosendaal stil lijkt te liggen.

“De verkiezingsbelofte was: ‘Wij gaan bouwen.’ Nou, daar houd ik hen graag aan,” zegt Gert Jan van Oosterbosch. Het raadslid voor de Roosendaalse Lijst vindt dat de coalitiepartijen hun belofte slecht nakomen. “In de vorige periode was het college wel actief. Maar nu? De gemeente praat wel, maar er is weinig actie.”

Andere gemeenten bouwen wel

Van Oosterbosch beseft dat het moeilijke tijden zijn voor woningbouw. De rente is hoog, bouwmaterialen zijn duur en ook in de bouw is er personeelstekort. “Maar dat is in andere gemeenten ook zo. In Ruchpen en Bergen op Zoom lukt het wel, daar zijn heel wat woningen gebouwd. En daar wordt actief gewerkt om plannen uit te voeren. Hier in Roosendaal horen we dat het lastig is om een vergunning rond te krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar de jongeren in Wouw: die zijn al jaren bezig iets voor elkaar te krijgen.”

De Roosendaalse Lijst mist daadkracht bij het college van burgemeester en wethouders. “Er zijn geen nieuwe plannen voor woningbouw. De plannen die er nog liggen, zijn van de vorige periode. Dat college was wel actief naar nieuwe locaties aan het zoeken,” aldus Van Oosterbosch. “Neem het Mariadal. De plannen liggen er al lang en de gemeente is er al een half jaar uit. Dus dan zou je denken dat een aannemer al kan beginnen met slopen. Ik ben benieuwd hoe het daar mee staat.”

Drie vrije huurwoningen op 77.000 inwoners

Tijdens het interview kijkt Van Oosterbosch online naar het aanbod van huurwoningen. “Drie huurwoningen. In een stad van 77.000 inwoners. En alledrie de woningen voor ouderen. Ik kan me niet herinneren wanneer de laatste huurwoning is gebouwd,” gaat hij verder. “En kijk dan naar Bergen op Zoom. Daar is minder geld en minder bezetting op het stadskantoor, maar die gaan wel lekker door met bouwen.”

De Roosendaalse Lijst wil dat de gemeente zich richt op quick-wins: snelle, makkelijke manieren om dingen voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld noemt de partij korting op de grondprijs voor starters en betere informatie voor ontwikkelaars. Maar vooral snel gaan bouwen op plekken die al van de gemeente zijn. Zoals het Geerhoekgebied in Wouw, de Oostelijke Havendijk, Mariadal en het EKP-gebouw.

“Belofte was bouwen-bouwen-bouwen”

“Neem het EKP-gebouw. Hoe lang staat dat al leeg? Een jaar of 20? Daar kun je ook prima woningen maken,” verzucht Van Oosterbosch. “De vorige periode kon het wel. Zoals bij de Wipwei. Daar stonden in no-time nieuwe woningen.” Het raadslid had goede hoop na de verkiezingen. “De belofte was bouwen-bouwen-bouwen. Eerst was ik toen nog bang dat alles één grote bouwput zou worden. Maar nu gaan we juist de andere kant op en ligt alles stil. Wonen is een eerste levensbehoefte en ik ben bang dat daar niet genoeg werk van wordt gemaakt.”

Lees ook: VVD baalt dat Roosendaal weinig nieuwe woningen bouwt, tegen afspraak in Lees ook: Nispen vraagt CDA-gedeputeerde om toch woningbouw toe te staan waar dat nu nog niet mag van de provincie Lees ook: Jongeren uit Nispen willen betaalbare starterswoningen: ‘Wij willen koste wat het kost hier blijven wonen’ Lees ook: Gemeente organiseert prijsvraag voor duurzame buitenkant voormalig EKP-gebouw