Roosendaalse wijkagent wurmt zich door keukenraam: ‘Inbreker binnen 30 seconden binnen’
Het aantal woninginbraken stijgt met 23 procent, nu de coronamaatregelen voorbij zijn. De Roosendaalse wijkagent Auke Glastra loopt daarom een ronde door de wijk Kortendijk, om burgers hiervan alert te maken. Hier kijkt hij door de ogen van een dief naar inbraakgevoeligheid.
Ladders die voor het grijpen liggen, openstaande ramen of kliko’s die als opstapje gebruikt kunnen worden. Het zijn een aantal zaken waar Glastra tijdens de ronde op let. “Dit maakt het voor een inbreker erg makkelijk.”
Open achterdeuren
Terwijl hij zijn bovenlichaam door een open keukenraampje wurmt, legt hij snel een voetje neer. Die had zomaar van een inbreker kunnen zijn. “Ik had nu een hele mooie messenset kunnen hebben,” grapt hij, waarna hij het raampje dichtklapt.
Verderop stapt Glastra via een opengelaten poort zo iemands achtertuin in. Daar ligt een nietsvermoedende eigenaresse in een zwembad te dobberen. Glastra merkt dat veel mensen denken dat ze met het warme weer de achterdeur best even open kunnen laten. “Maar een inbreker is soms in dertig seconden binnen en weer buiten. Ook in dertig seconden moeten we retescherp zijn.”
Meldingsbereidheid
Woninginbraak is namelijk een high-impact crime. “Ik heb gehoord dat het een traumatische ervaring is,” aldus Ed den Daas. Hij is inmiddels twaalf jaar buurtpreventielid. “We moeten voorkomen dat mensen daardoor beschadigd raken.” Roosendalers kunnen daarom een subsidie van 250 euro aanvragen, voor de aanschaf van gecertificeerde inbraakwerende materialen.
Ook worden zij aangeraden om te bellen bij verdachte situaties en niet te denken: ‘ach, dat hebben de buren al gedaan’. “We zijn er niet 24 uur per dag, maar de bewoners wel,” aldus Glastra. “Die ogen, oren en meldingsbereidheid hebben wij hartstikke hard nodig.”
Lees ook: Politie Zeeland-West-Brabant raadt burgers aan alert te zijn op woninginbraak: “Zij zijn onze ogen en oren in de wijken.” Lees ook: Met ‘voetjes’ aandacht vragen voor woninginbraak