Roosendaal

Roosenspeld voortaan genderneutraal en niet meer automatisch voor raadsleden

De Roosenspeld (foto: gemeente Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft haar erepenning aangepast. Eerst was er een aparte Roosenspeld voor mannen en vrouwen. Voortaan krijgt iedereen eenzelfde penning, want het nieuwe ontwerp is genderneutraal. Tot nu toe kregen gemeenteraadsleden automatisch een Roosenspeld. Daar wil de gemeente van af. Burgemeester en wethouders willen de erepenning alleen nog toekennen op basis van criteria. De eerste twee nieuwe Roosenspelden zijn in september al uitgereikt.

De Roosenspeld is een onderscheiding voor inwoners die zich hebben ingezet voor hun dorp, wijk of de stad. De gemeente wil voortaan iedereen met een Roosenspeld uitnodigen voor een jaarlijkse bijeenkomst, samen met de Bruggenbouwers. Een Bruggenbouwer is iemand die iets kleins doet, maar daarmee veel betekent voor een ander. “Zeker in de huidige tijd is het belangrijk om inwoners die een belangrijke rol vervullen in onze lokale maatschappij de eer en waardering te geven die ze verdienen,” schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Vrijwilligers zijn echte ambassadeurs van stad en dorpen

De gemeente hoopt met deze groep inwoners een netwerk op te bouwen. “Een netwerk met een sociaal karakter maar ook met een opdracht,” aldus burgemeester en wethouders. “En omdat het om inwoners gaat, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd en vaak nog leveren, kan hun kennis en ervaring heel goed gebruikt worden om mee te denken over de toekomst van onze stad en dorpen.” Daar willen ze ook de dragers van de Jongerenroos bij betrekken.

De gemeente wil die onderscheiden vrijwilligers niet alleen meer waarderen, maar ook beter inzetten. “Zij zijn echte ambassadeurs van de stad en dorpen! Het zou zonde zijn om hun netwerk niet te gebruiken! En op deze wijze kan juist de trots op stad en dorpen vanuit de samenleving vorm krijgen.”

Eerste nieuwe versie Roosenspeld al uitgereikt

De nieuwe Roosenspeld is al in gebruik genomen. Teun Suijkerbuijk en Guyot van Meer waren in september de eerste ontvangers. Zij kregen de Roosenspeld voor hun werk voor de ColSensation. Daarmee halen ze geld op voor goede doelen. De penning is er dus al. Maar vanwege de nieuwe criteria moet de Verordening erepenning ook officieel aangepast worden. Daar moet de gemeenteraad op 22 december nog mee akkoord gaan.

De vernieuwing van de Roosenspeld is maar één deel van de plannen. De gemeente is ook een Promotiespeld aan het ontwikkelen. Met die speld kun je uitdragen dat je trots bent op de stad en dorpen binnen de gemeente Roosendaal. “Deze zal in ieder geval uitgereikt gaan worden aan collegeleden, raadsleden en inwoners die de Roosenspeld of de Bruggenbouwer hebben ontvangen,” aldus burgemeester en wethouders. Of iedereen zo’n speld kan kopen, is nog niet duidelijk. “Er wordt op dit moment bekeken hoe deze speld verder uitgeven zal worden en in welke vorm.”

Lees ook: Twee Roosenspelden uitgereikt bovenop de Mont Ventoux tijdens ColSensation Lees ook: Prijs voor Roosendaalse Bruggenbouwers Piet en Theo