Bergen op Zoom

Ruim vijftig waarschuwingen na fietsverlichtingscontrole: ‘Belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Speciaal vanwege het Donkere Dagen Offensief heeft de politie samen met Buitengewoon Opsporingsambtenaars (boa’s) maandagochtend een fietsverlichtingscontrole gehouden. Meerdere teams hebben in de gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht gecontroleerd of fietsers met een (goed) werkend voor- en achterlicht fietsen.

Dat de actie in deze tijd van het jaar wordt uitgevoerd, is niet zomaar. “Het is weer langer donker. Daarom wijzen wij de mensen er nu op dat ze goed zichtbaar moeten zijn als ze in het donker de straat op gaan”, legt Jarreau Jaquet, Senior – Thematisch Wijkagent Jeugd uit.

In alle vroegte begint de controle maandag aan de Halsterseweg in Bergen op Zoom. Agent Jaquet is nog geen minuut de politiebus uit en het is meteen raak. De eerste bestuurder zonder fietsverlichting komt aanrijden. Jaquet seint met zijn lamp, en zet de fietser aan de kant. “De reden dat we jou aan de kant zetten, is omdat je fietsverlichting niet werkt”, vertelt hij.

Een boete blijft uit, omdat tijdens deze controle alleen gewaarschuwd wordt. De jongeman moet wel zijn identiteitsbewijs laten zien, omdat hij wel een officiële waarschuwing krijgt in het systeem van de politie. Maar de jongen is zijn legitimatiebewijs vergeten en kan hem alleen via zijn telefoon laten zien. Voor deze keer mag hij het op deze manier laten zien, maar eigenlijk is het verplicht om jezelf altijd te kunnen legitimeren.

Snel aanzetten

Tijdens de actie zijn er negen agenten en negen boa’s aan het controleren. Het gebeurt regelmatig dat fietsers hun lichten pas aanzetten zodra ze de handhavers zien. Daar ontlopen ze een waarschuwing niet mee. Ze worden gewoon staande gehouden. Zo ook een man op een elektrische fiets. “Ik heb bij het wegfietsen het verkeerde knopje ingedrukt, daarom stonden mijn lampen niet aan”, legt hij uit.

Ondanks dat de man zijn lichten dus werken, krijgt ook hij een officiële waarschuwing. “De bestuurder heeft gereden zonder verlichting. Wij weten niet hoe ver hij al gereden heeft, dat maakt dat er alsnog een overtreding plaatsvindt”, legt Jaquet uit. De bestuurder van de fiets is het eens met het besluit. “Een goede zaak. Veiligheid gaat voorop en goed gezien worden is belangrijk.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Politiecontrole Bergen op Zoom.
Een meneer wordt staande gehouden aan de Halsterseweg in Bergen op Zoom

Belonen

Voor de politie en handhavers is de controle ook een manier om in contact te komen met de mensen. “Ik vind het belangrijk dat we ervoor zorgen dat mensen ons zien”, legt Roosje van Oorschot, BOA bij de gemeente Steenbergen, uit. Op de vroege ochtend zijn daar veertien personen staande gehouden. “Ik vind het goed dat we eerst waarschuwen”, meent ze. Op deze manier kunnen volgens haar de inwoners zorgen dat hun lichten de volgende keer wel werken. “Buiten dat we hebben gewaarschuwd, hebben we ook jeugd die hun verlichting wél aan had, een sleutelhanger gegeven als beloning.”

Een jonge dame die vanuit Tholen onderweg is richting Bergen op Zoom, wordt ook staande gehouden. “Ik heb de pech dat mijn lampje het niet goed deed. Normaal zorg ik altijd dat ik een extra lampje bij me heb, maar die had ik deze keer niet.” Ze snapt waarom er gecontroleerd wordt. “Ik vind het goed dat dit gebeurt, want rijden zonder verlichting is gevaarlijk.”

Bekeuren

Tijdens de controle is dus niemand bekeurd. “De focus ligt echt op het waarschuwen en aanspreken”, vervolgt Jaquet. Er zijn in iets meer dan een uur tijd 52 waarschuwingen uitgedeeld, verspreid over de vier locaties. Later dit jaar wordt er nog een keer gecontroleerd. En dan kan het zomaar zijn dat er wél bekeuringen uitgeschreven gaan worden. Zo’n boete kost zeventig euro. “Daar komt dan ook nog negen euro aan administratiekosten bij”, aldus de agent.