’s Werelds eerste boek van bietenpapier is leesvoer voor een betere toekomst
Een boek van bietenpapier dat ook nog eens vol staat met de verrassende mogelijkheden van de plant. Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, had met het Brigth Beet Book een wereldprimeur te pakken. Met ’s werelds eerste boek van bieten, wil het bedrijf inspireren en motiveren om nieuwe ontwikkelingen en ideeën te realiseren, die bijdragen aan een betere toekomst. Het boek, dat samen met papierproducent Crown Van Gelder tot stand kwam, werd 25 november aan het grote publiek gepresenteerd tijdens een online event.
Vegan hamburgers, gebak, sportkleding en cosmetica. Dit is slechts een kleine greep uit de meer dan 130 toepassingen die in het boek beschreven staan. Cosun Beet Company heeft de ambitie om het meest innovatieve, groene en efficiënte bietenconcern ter wereld te zijn, zegt CEO Paul Mesters. De wereld staat voor een grote uitdaging om het gebruik van fossiele bronnen, die vervuilend zijn, terug te dringen. Het bedrijf wil op dit gebied vooroplopen. “In het boek staan innovaties, waarmee we samen met partners, die transitie van fossiel naar circulair mogelijk willen maken.”
Geen afval meer
In het Cosun innovation center in Dinteloord zoeken ze voortdurend naar nieuwe producten. Zo heeft het bedrijf een toepassing bedacht voor de speciale vezels uit pulp. De stof, die overblijft na de suikerwinning uit de bieten, wordt nu gebruikt in huidverzorgende producten. De biet is zo veel meer dan suiker en er valt nog meer uit te halen, volgens de CEO. “We maken dit bijzondere gewas volledig circulair, zo kennen we nu al geen afval in ons gehele verwerkingsproces. Onze ambitie is om over tien jaar een derde van de winst van de biet uit andere producten te halen.”
Tijdens het online event werd het eerste boek symbolisch overhandigd aan Dirk de Lugt, de voorzitter van de coöperatie van negenduizend telers. De deelnemers konden inspiratie opdoen tijdens een talkshow met inspirerende tafelgasten. Ook topchef Estée Strooker was aanwezig. De eerste winnares van het programma MasterChef liet ziet wat je met de suikerbiet in de keuken kan doen.