Huijbergen

Sanegat hard op zoek naar een Grootste Boer: ‘Iedereen wil zelf feesten’

Emma Janvier Emma Janvier

Het duurt nog even voor de carnaval weer begint, maar achter de schermen wordt er alweer druk gewerkt aan alle voorbereidingen. Zo ook in Huijbergen, wat tijdens de carnaval omgedoopt wordt tot Sanegat. Alleen staat de stichting daar dit jaar voor een uitdaging. Hun Grootste Boer is ermee gestopt, en een nieuwe vinden blijkt geen makkelijke taak te zijn.

“Iedereen wil gewoon zelf feesten”, zucht Dion Leenaerts. Hij is sinds vorig jaar de Prins van Sanegat. “Het vergt natuurlijk wel wat tijd, maar persoonlijk vind ik het wel meevallen. Als je iets wil kan je er altijd tijd voor maken.”

Takenpakket

Want wat houdt het eigenlijk in om Grootste Boer van Sanegat te zijn? “De Boer is bij ons eigenlijk altijd de ceremoniemeester”, legt Dion uit. “Hij of zij rijdt voorop in de stoet, op de geit, en zorgt dat alles goed verloopt.” Naar een specifieke persoonlijkheid is de club niet op zoek. “Zo lang de persoon maar vriendelijke en gezellig is, is het goed”

Dion noemt de stichting van Huijbergen, bestaande uit ongeveer 10 man, ‘een stel jonge gasten’. “Zelf ben ik 28 en de Nar is 25, dus het zou leuk zijn als we iemand vinden die ons een beetje bij kan houden.” Maar dat betekent niet dat ze perse een jong iemand erbij willen. “Bij de vorige Prins was zijn vader Grootste Boer. Ondanks dat hij in de zestig was, hield hij het ook gewoon vol en vond hij het leuk.”

Steeds minder dorpsleven

“De vorige Grootste Boer kon het helaas niet meer combineren met zijn leven”, vertelt de Prins. “Dat kan gebeuren, soms vergen dingen iets meer tijd dan dat je van tevoren dacht.” Nu blijkt alleen dat een nieuwe Boer zoeken in een dorp waar niet veel meer dan tweeduizend mensen wonen, toch moeilijk te zijn.

“Ik denk dat de voornaamste reden is dat de mensen liever zelf de stad in gaan dan helpen regelen”, licht hij toe. “Ook zien we de laatste jaren dat mensen sneller naar grotere steden gaan om carnaval te vieren. Dan zien we weer dertig man in een bus stappen en dat is gewoon jammer.”

Als alles verdwijnt, wordt het een heel saai dorp.

Dat het dorpsleven steeds minder wordt, vindt Dion jammer. “Er zijn een paar dingen die een dorp draaiende houden, bijvoorbeeld sportclubs, basisscholen, maar ook feesten als carnaval. Als dat allemaal verdwijnt wordt het een heel saai dorp.”

Plan B of C

Daarom roept hij de mensen van Huijbergen op: “Iedereen kan zich aanmelden. Man, vrouw, of iets anders, het maakt helemaal niets uit. Of je hier nou net bent komen wonen of je bent er al jaren, alles is prima. Wij zijn met iedereen blij.” Kom in contact met de club via de website of via iemand van de stichting.

De uiterlijke deadline om iemand te vinden is 11/11 volgens Dion. “Het liefst ver daarvoor natuurlijk, we moeten nog een pak maken en allerlei andere dingen voorbereiden voor je.” Als het niet lukt voor die tijd is de stichting geforceerd om over te gaan op plan B of C. “Ja, dan doen we het maar een jaar zonder”, zegt Dion. “Of er is iemand die het voor een jaartje wil doen, maar dan zitten we volgend jaar met hetzelfde probleem. We hopen dat er nog iemand komt.”

Lees ook: Carnaval in kleine dorpen: heeft het feest daar toekomst? Lees ook: Carnaval in kleine dorpen: is het tijd om tradities los te laten?