Sanering grootste drugsput Nederland: ‘Twee zwembaden aan grondwater gezuiverd’
Een uniek moment woensdagochtend op de Brabantse Wal: voor het eerst mocht de media middenin de grootste drugsput van Nederland staan. Daarnaast gaf gedeputeerde Hagar Roijackers uitleg over de tweede fase van de sanering. Samen met boswachter Erik de Jonge en de aannemer trad zij in detail over de zuivering van het vervuilde grondwater.
Toen de drugsput in 2021 werd aangetroffen in het bos in Halsteren, was de verwachting niet dat het effect op bos en natuur zó groot zou zijn. Uiteindelijk bleek een enorme hoeveelheid grond in het bos vervuild te zijn geraakt. In 2023 nodigde de provincie de media al uit om een kijkje te nemen bij de gigantische put. Destijds stond het saneren van de grond op de planning. Dat is inmiddels afgerond, waarna nu het grondwater in de bodem aan de beurt is.
Twee olympische zwembaden aan water
Gedeputeerde Hagar Roijackers van Natuur, Milieu en Aanpak Landelijk Gebied legt uit wat er nu gaat gebeuren. “Het is nu veilig genoeg om op de grond te staan, waardoor het grondwater aan de beurt is.” In totaal wordt er zesduizend kubieke meter water, omgerekend zes miljoen liter, uit de grond gehaald. Dat staat gelijk aan twee grote olympische zwembaden. Uiteindelijk heeft de leemlaag in de grond ervoor gezorgd dat er niet nog meer grondwater vervuild is geraakt. Hierop is het vervuilde bodemwater namelijk blijven liggen. Via grondwaterbuizen wordt het water naar de zuiveringsinstallatie gepompt.
Michiel Assink, senior projectleider namens NTP, vertelt hoe dat proces eruit ziet. “In de zuiveringsinstallatie wordt het grondwater in drie stappen gezuiverd.” Dit wordt gedaan vanuit de duurzaamheidsgedachte dat niet al het water geloosd hoeft te worden. Eerst wordt het water gefilterd en daarna wordt het afgeblazen, waarbij de vervuilde lucht wordt opgevangen. Als laatste stap komt er een actief koolfilter aan te pas. Assink vervolgt: “Het water wordt na de zuivering teruggepompt. Dit proces wordt een aantal keer herhaald.” Hierdoor worden als het goed is alle giftige stoffen uit de bodem gehaald. “Over drie maanden is dan als het goed is zo veel mogelijk uit het water onttrokken en kan de natuur de rest doen”, zo vertelt Assink.
Decennia nodig tot herstel van het bos
Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap is blij met de volgende stap van de sanering. “Ik ben ook enorm blij met de hulp van de provincie, want zonder hen was dit niet gelukt.” Hij baalt er wel van dat er nog steeds in veel plekken in Brabant dit soort drugsputten gevonden worden. Hij vervolgt: “De gevolgen voor de natuur zijn echt enorm. Het duurt een heel mensenleven voor de natuur weer hersteld is.” Daarom hoopt de boswachter dat hij over een tijdje, wanneer de bodem schoon genoeg is, nieuwe bomen kan gaan planten.
Het gaat volgens gedeputeerde Roijackers nog decennia duren totdat alle chemische stoffen uit de grond verdwenen zijn. “Daarom vind ik het ook belangrijk om hier iedere keer te komen als het proces de volgende fase in gaat.” Zij geeft aan dat de kosten waarschijnlijk oplopen tot vijf miljoen euro. “Een enorm bedrag, en daarom wil ik mensen ook op het hart drukken wanneer ze iets verdachts zien een melding te maken”, aldus Roijackers. Zo kan er in de toekomst voorkomen worden dat er nog zo een grote saneringsoperatie op touw gezet moet worden.