Saskia (34) hoopt op meer natuurverwondering en minder klimaatangst
Kinderen maken zich net als volwassenen zorgen over het klimaat. Maar dat kinderen wakker liggen van klimaatverandering; Dát kan niet de bedoeling zijn. Saskia van den Brand (34) uit Roosendaal schreef daarom een boek om kinderen verwondering bij te brengen over de natuur en om ze er bewust van te maken dat ook zij wat kunnen doen.
“Ik wilde verhalen voor kinderen maken die vertellen hoe mooi de aarde is en dat je ervan mag houden. En als je ergens van houdt, ga je er ook beter voor zorgen”, zegt Van den Brand over het ontstaan van het boek. Pas toen ze al een aantal verhalen had geschreven, ontdekte ze dat de verhalen over de elementen gaan. “Ik weet van tevoren niet welke verhalen er ontstaan omdat ik alles met pen en papier schrijf.”
Verbeelding
Het boek ‘Red de elementen’ bevat elf verhalen, waarbij je het thema klimaatverandering vooral tussen de regels door leest. Het eerste verhaal gaat over een pinguïn die een huis zoekt omdat het ijs smelt. “Een kind kan op een gegeven moment zelf de verbanden leggen, maar ik hoef er niet ook nog cijfers bij te zetten. Een kind kan op een gegeven moment zelf wel de link leggen en bedenken hoe de toekomst van de pinguïn is”, zegt de auteur die dus bewust veel aan de verbeelding van de lezer overlaat.
Ik wil dat kinderen zich verwonderen en de elementen leren waarderen
Kinderen in het ongewisse laten hoeft niet, maar een kind moet ook niet continu blootgesteld worden aan alle informatie die er is, legt ze uit. “Het blijkt ook uit onderzoek (zie kader, red.) dat steeds meer kinderen angst hebben voor de toekomst. En dat is nou juist iets wat ik niet wil. Ik wil juist dat ze zich verwonderen en dat ze de elementen leren waarderen.” En dat geldt trouwens niet alleen voor kinderen. “De grootste doelgroep van dit boek is eigenlijk kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Maar mijn boeken zijn eigenlijk voor iedereen van 0 tot en met 99 jaar. Die belangrijke boodschap over beter zorgen voor de aarde stopt niet opeens als je 15, 20 of 35 jaar bent.”
Pen & papier
Net als haar voorgaande boeken ‘Avonturen in Boekenatlas’ en ‘Roosendaalse kinderen in oorlogstijd‘ schreef ze ‘Red de elementen’ volledig met de pen en papier. “Beide voeten op de grond, je hebt je pen vast, en er is geen afleiding. Het is voor mij een soort meditatie. Ik kan me heel goed concentreren, maar het allerbelangrijkste is dat ik een soort direct lijntje heb wat ik niet helemaal kan verklaren, maar waardoor de woorden als vanzelf stromen”, zegt ze over haar werkwijze. Uiteindelijk moeten de teksten wel op de computer ingetypt worden. Vinden er dan nog veel wijzigen plaats? “Dat valt wel mee! Het is wel zo dat ik redigeer, maar de verhaallijn die klopt altijd dus daar hoef ik niks meer aan te doen.”
Hoopvolle toekomst
Van den Brand hoopt dat veel kinderen haar boek ‘Red de elementen‘ zullen lezen. “Ik hoop vooral dat kinderen de magie ervaren van de natuur en van de beleving om te lezen. Dat ze lezen ook echt leuk gaan vinden door de korte verhalen in dit boek.” Tot slot hoopt ze ook volwassen met haar boek te inspireren. “Hoe kun je nou andere verhalen vertellen over natuur en klimaat zonder angst en paniek, maar met de hoopvolle toekomst en in vertrouwen? Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dat gaan toepassen in hun werk.”
Lees ook: Sjef (66) creëert kleine milieuactivistjes in zijn Klimaatpiratenbos