Wouw

Scheuren over het gravel in Wouw en omgeving

Foto: Koen Mol

Marieke Boot Marieke Boot

Met de racefiets lange afstanden offroad gaan op een gravelparcours, dat is uniek voor wielerparcoursen in de regio Wouw. Twee dagen staan in het teken van fietsen, met tochten en wedstrijden. Ben je een fietsliefhebber, zet dan het laatste weekend van augustus in de agenda, voor het Wouws Wielerweekend.

Het Wielerweekend beleeft dit jaar haar vierde editie. Twee volle dagen staat het dorp op z’n kop. Zaterdag 24 augustus staat in het teken van recreatief fietsen en zondag 25 augustus zijn de wedstrijdfietsers aan de beurt.

De landsgrens over

Graveltochten op de eerste dag zijn offroad, deze tochten zijn voor de geoefende fietser. De afstanden variëren van 50 tot maximaal 150 km. “Er is ieder jaar veel belangstelling voor deze routes. Wij hopen op veel inschrijvingen, net als voorgaande jaren,” vertelt organisator Eric te Regt.

Volgens De Regt zijn de graveltochten ‘uniek in afstand en parcours’. “En ze zijn bovendien geschikt voor mountainbikes én gravelbikes. We gaan bij deze tochten de landsgrenzen over naar België. Dat is uniek voor deze regio.”

Recreatieve tochten met het gezin

“Voor het gezin zijn er tochten met verschillende afstanden, die we ‘De lussen van Wouw’ noemen. Deze tochten variëren van 20 tot en met 70 km. Vertrek en aankomst zijn bij café Zalen Donkenhof. Daar is bij aankomst ook alle ruimte voor een hapje en een drankje. De tochten gaan door andere dorpen heen, zo kan je de mooiste plekken uit de regio zien!”, vertelt de Regt enthousiast. “Het is puur voor de ontspanning en bedoeld om er een leuke dag van te maken.”

Racen door Wouw

Op zondag strijden fietsers in verschillende categorieën met een afgesloten parcours. Dat zijn de wedstrijden, apart voor de heren, de dames en de jeugd. Het Wouws Kampioenschap mag niet ontbreken. Voor de jeugd van zes tot en met twaalf jaar is er de Dikkebandenrace met een afstand van ongeveer 500 meter, in het centrum van Wouw.

De Regt: “Het is leuk om zoveel bekijks te hebben in het dorp, er komt ieder jaar veel publiek op af. Hoe meer van dit soort evenementen we organiseren, hoe beter het is voor de leefbaarheid in het dorp. Er komen ook mensen van buitenaf. De horeca heeft er baat bij en het zet Wouw op de kaart. Iedereen uit de omgeving is welkom om deel te nemen.”

Onmisbare vrijwilligers

“Zonder vrijwilligers kan dit weekend niet plaatsvinden. Op zaterdag zijn er vrijwilligers die de parcoursen afrijden, op zoek naar deelnemers die hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld met een lekke band. Er zullen EHBO-posten zijn voor de wedstrijden op zondag. Als er een valpartij is, kan er meteen geholpen worden. En de beveiliging is ook heel belangrijk”, sluit de Regt zijn verhaal af.