Roosendaal

Scholieren Jan Tinbergen College maken kans op Young Impact Award met plastic soepradio

Sjoerd van Wesel (links) en Nyncke Deijkers (rechts) uit Roosendaal zijn met een ruim negen uur durende radiomarathon over plastic soep genomineerd voor een Young Impact Award

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Sjoerd van Wesel (15) en Nyncke Deijkers (14) uit Roosendaal zijn genomineerd voor een award van jongerenorganisatie Young Impact, dat jongeren stimuleert de wereld op een positieve manier te verbeteren. De twee scholieren van het Jan Tinbergen College (JTC) hielden afgelopen december namelijk een negen uur durende radio-uitzending over plastic soep. “Het leek een wild idee.”

Vorig jaar kregen de twee scholieren een gastles van Young Impact op hun school. “We kregen de opdracht om zelf positieve impact te maken,” legt Sjoerd uit. Na een half uur naar een bord te staren tijdens een brainstormsessie met zijn groepje, ontstond ineens het idee om live radio te maken. “Het begon eerst als grapje. Het leek een wild idee, totdat we naar de mogelijkheden gingen kijken.”

The Ocean Cleanup

Sjoerd en Nyncke misten klimaatlessen op het JTC. “Jammer, want deze doelgroep moet nog heel lang hier op aarde leven,” aldus Sjoerd. De twee willen leerlingen hier bewust van maken. Daarom bedachten ze om tijdens de radiomarathon stil te staan bij plastic soep en geld in te zamelen voor The Ocean Cleanup: een organisatie van de Nederlandse milieuactivist Boyan Slat, dat met speciale zuigers plastic afval uit rivieren en zeeën haalt.

“Het is een groot probleem,” vertelt Sjoerd. “Het is slecht voor het klimaat, de natuur wordt vies en dieren sterven uit. Dat bewustzijn is echt nodig.”

Het JTC hielp hen met het huren van apparatuur, om een twaalf uur durende live-uitzending te maken. “We hadden een maand voorbereidingstijd, maar hebben ook veel geïmproviseerd,” vertelt de scholier.

Middagshow van 538

Uiteindelijk duurde de uitzending negen en een half uur, vanwege wat technische mankementen. Kleine groepjes leerlingen wisselden elkaar af in shifts van drie-en-een-half uur. Hierin werd muziek gedraaid, gepraat over het klimaat en een online quiz gespeeld over plastic soep.

Tekst gaat verder onder afbeelding:

Sjoerd en Nyncke maakten in december een negen uur durende radio-uitzending over plastic soep

Ook konden luisteraars nummers aanvragen, zoals bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Uiteindelijk werd er €522,10 opgehaald, waarvan €250 afkomstig van de Roosendaalse Lions Club. Sjoerd is trots op het resultaat. “Het had wel wat weg van de middagshow van 538.”

Sigarettenpeuken en groene gevangenissen

Toch kwam de nominatie voor een Young Impact Award als een verrassing. “Ik schrok een klein beetje toen ik werd gebeld,” biecht Sjoerd op.

Hij en Nyncke zijn vereerd dat ze zijn genomineerd in de categorie Klimaat. Ze nemen het op tegen Mathew Welson van Peukenzee. Hij probeert festivals, bedrijventerreinen en stadspleinen sigarettenvrij te krijgen.

Ook Wiep, Paula, Elaine en Nynke zijn genomineerd in deze categorie. Zij maken met hun initiatief Plantje voor Morgen gevangenissen groener en duurzamer. Doordat dit een positief effect heeft op de mentale en fysieke gezondheid van gedetineerden, gaan zij na hun terugkeer in de maatschappij minder snel de fout in.

De vijftienjarige scholier vindt het moeilijk in te schatten hoeveel kans de radiomarathon maakt om te winnen. “Het zijn stuk voor stuk goede initiatieven.”

Broodtrommels en drinkbekers

Mochten ze de prijs én 2.500 euro winnen voor hun initiatief, dan gaan ze dit investeren in betere apparatuur voor hun radio-uitzending en in broodtrommels en drinkbekers voor brugklassers in Roosendaal. Hier zamelen ze tijdens een nieuwe editie van 12 Uur Live op 18 december namelijk geld voor in.

Maar voor die tijd staat eerst nog de awardshow gepland, op 10 november in de Q-Factory in Amsterdam. Naast de categorie Klimaat zijn er nog vijftien andere jongeren genomineerd, verspreidt over de categorieën Diversiteit, Gelijke kansen, Gezondheid en Maatschappij. Ook zijn er zes Impact Docenten genomineerd. Er kan tot 31 oktober gestemd worden.

Of ze nu winnen of niet, de JTC-scholieren hebben een duidelijk statement afgegeven met hun positieve impact. “Kijk niet alleen naar grote mensen, maar probeer zelf ook iets te ondernemen,” aldus Sjoerd. “Alle beetjes helpen om de wereld te verbeteren.”