Rijsbergen

Scholieren Rijsbergen herdenken drama Vloeiweide al veertig jaar lang

Rick Minnebach Rick Minnebach

Donderdagmiddag was de jaarlijkse overdracht van de adoptie van het monument Vloeiweide in Rijsbergen. Groep acht van basisschool Sint Bavo gaf het stokje over aan groep zeven. Het is nu aan hen om de verhalen levend te houden. Ze doen dat onder meer met gedichten.

Met een officiële oorkonde van het nationaal comité 4 en 5 mei overhandigt wethouder Wesley van Steen het ambassadeurschap. “Het is belangrijk dat we de verhalen en herinnering niet vergeten”, vertelt de wethouder. “Het is al meer dan veertig jaar de traditie dat de groepen acht de adoptie overdragen aan de groepen zeven. Voor de nieuwe generatie is het belangrijk dat we stil staan bij het drama wat tachtig jaar geleden plaatsvond.

Naast het herdenken van de slachtoffers, wordt er ook stilgestaan bij wat vrijheid betekent voor de kinderen. De kinderen hebben gedichten geschreven over vrijheid en stellen hardop de vraag wat de meerwaarde van oorlog voeren is. “In de wereld is oorlog nog steeds alledaags, en daar krijgen de kinderen ook verhalen van mee via internet en televisie. Daarom is het goed om stil te staan dat Nederland al tachtig jaar vrij is, maar dat vrijheid niet overal in de wereld is.”

Het verhaal behouden

De kinderen zullen zich vaker bezig houden met het thema. Ze zijn uitgenodigd bij de herdenking zondag 6 oktober, en zullen het monument vaker bezoeken. “Ik vind het belangrijk dat we hier les over krijgen,” vertelt Rosan Pinxteren uit groep zeven. “Tijdens de les krijgen we vragen over wat er is gebeurd, en maken we opdrachten in ons werkboek.”

Het ‘Vloeiweide monument’ herinnert de inwoners van Rijsbergen (gemeente Zundert) aan zeventien medeburgers die sneuvelden tijdens het drama van de Vloeiweide op 4 oktober 1944.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de SS een overval gepleegd op een post van de ondergrondse verzetsbeweging, die gevestigd was op het landgoed ‘De Vloeiweide’. Hierbij kwamen onder meer de vrouw en drie kinderen van het boswachtersgezin Neefs en de verzetsmannen Paul Windhausen, J. Oberg, M. v.d. Sande, P. v.d. Boogaard en N. Touw om het leven.

De verzetsmensen N. Brautigam, C. v.d. Boogaard, H. Hofman, F. de Visser, J. Bakker, J. v.d. Heuvel, J. Nelissen en J. de Vries werden door de bezetter gearresteerd en op 5 oktober 1944 in een bos bij Breda gefusilleerd.
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei