Moerdijk

Schoneveld: ‘We moeten patstelling doorbreken’

Gemeentehuis Moerdijk in Zevenbergen

Gemeentehuis in Zevenbergen / Google Streetview

Herbert Kats Herbert Kats

Voor Eef Schoneveld voelt zijn terugkeer als wethouder in Moerdijk een beetje dubbel. Hij trad twee jaar geleden bewust terug; nu pakt hij die rol toch weer op. “De patstelling móet doorbroken worden.”

Toen bleek dat het niet eenvoudig was om de zittende coalitie een doorstart te laten maken liet de 74-jarige politicus al snel weten: “Mij niet als eerste bellen.” Na de breuk van zijn partij Onafhankelijk Moerdijk (OM) met de coalitie ontstond in zijn  ogen echter een patstelling. Hij kent het geluid dat ‘de stekker eruit moet’. Dat klonk nadat OM geen steun kreeg om Hans van Brenkelen aan te stellen als wethouder na het verbitterde vertrek van Jack van Dorst.

Die situatie zorgde ook bij Schoneveld voor “tweespalt tussen loyaliteit aan de burger en loyaliteit aan de partij”, bekent hij. Hij ging toch overstag. Drijfveer voor hem is het overeind houden van het breed gedragen Bestuursakkoord. Voor Schoneveld is dat een stuk vol belangrijke punten voor de burgers van Moerdijk.

Financiën

De nu nog oud-wethouder denkt snel te kunnen instappen. “Natuurlijk heb ook ik even nodig. Maar de coalitie wilde iemand die snel ingewerkt is. Ik ken de organisatie en de financiën”, vult Schoneveld de belangrijkste factoren voor zijn terugkeer in. “Dan maar even op wat afstand van de partij.”

Cruciaal voor hem is de brede steun voor het Bestuursakkoord, dat als leidraad voor de komende jaren dient. “Iedereen heeft z’n eigen sausje er overheen gegoten. Maar onze partij was op alle punten akkoord.”

Niet makkelijk

Hij geeft grif toe dat het ‘niet makkelijk’ is om zitting te nemen in een college waarvan Onafhankelijk Moerdijk geen deel meer uitmaakt. “Ik ben wel lid van de partij en ook bereid verantwoording af te leggen.” Hij weet dat hij een stap zet waar weerstand tegen bestaat. Schoneveld: “Ik doe nu even iets anders.” Hij draait er niet omheen: “Eerlijk duurt het langst.”

Schoneveld slaat op het moment de belangen van Moerdijk net wat hoger aan dan het predicaat Onafhankelijk, al zou hij dat zelf niet zo formuleren. Gelaten klinkt het: “Stel dat ze me zouden royeren, dan doet dat veel meer kwaad. Maar ik ben daar niet zo bang voor. Het gaat me om het belang van de burgers.”

Spaarpotje

Tegelijk weet Schoneveld dat hem bij zijn terugkeer een pittige klus wacht. “Ik moet proberen het waar te maken”, zegt hij over het vertrouwen dat hem wordt toegedicht. Het breed gesteunde Bestuursakkoord is daarbij opnieuw een voorname factor. “Een mooi stuk. Én onze financiën zijn ook oké.”

Moerdijk heeft namelijk een goed gevulde spaarpot van zo’n honderd miljoen opgebouwd. Dat kan helpen om te voorkomen dat de gemeente in het zogeheten ‘Ravijnjaar 2026/2027’ hard moet bezuinigen. Al weet ook Moerdijk dat het dan miljoenen moet inleveren door de aangekondigde Haagse greep in de Gemeentekas. “Maar dat mag bij ons niet leiden tot draconische maatregelen voor de burger”, klinkt het als een ware kandidaat-wethouder van financiën.

Lees ook: ‘En door’ gaat het college van Moerdijk na breuk