Schulden voorkomen met Vroeg Eropaf in Roosendaal
Roosendaal is samen met buurgemeenten begonnen met het project Vroeg Eropaf. Vroeg Eropaf moet mensen helpen uit de schulden te blijven. De gemeenten willen eerder ingrijpen als mensen in geldproblemen komen, zodat schulden niet te groot worden.
Roosendaal is niet de enige gemeente die begint met Vroeg Eropaf. Het is een samenwerking met Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert, ofwel De6-gemeenten. Om er voor te zorgen dat mensen geen grote schulden krijgen, is het belangrijk al vroeg te gaan helpen. De gemeenten willen daarom contact zoeken met mensen, zodra ze nog maar een paar betalingsachterstanden hebben.
1 op 5 kan rekeningen niet betalen
Daarom werken ook woningcorporaties, energiebedrijven, zorgverzekeraars en Brabant Water mee aan Vroeg Eropaf. Als deze bedrijven en instellingen zien dat mensen vaak hun rekeningen niet betalen, kunnen ze de medewerkers van Vroeg Eropaf inschakelen. Volgens de gemeente Roosendaal is het hard nodig. Want in Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens moeite elke maand de rekeningen te betalen.
Franceline Visser is projectleider Vroeg Eropaf. “We gaan er zelf op af. Want veel mensen die financiële problemen hebben die wachten te lang om hulp te vragen. En dan zijn de problemen al heel hoog opgelopen. Dan is het veel moeilijker om op te lossen en gaat het vaak gepaard met allerlei andere problemen.”
Schuldhulpverleners gaan de wijk in
Het is de bedoeling dat hulpverleners van Vroeg Eropaf de wijken in gaan. Maar vanwege de coronacrisis sturen ze nu eerst brieven en bellen ze mensen op. “Om mensen aan te bieden om hen te helpen. Om financiële problemen op tijd op te lossen,” legt Visser uit.
Peter Heeren is financieel hulpverlener. “Wat wij vaak doen is samen met die mensen kijken naar: hoe kunnen we de financiële problemen die ze hebben oplossen? Heeft dat te maken met inkomsten die verhoogd moeten worden? Heeft het te maken met uitgaven die verlaagd moeten worden? We kijken gewoon naar alle facetten.”
Maatschappelijk werker kan ook nodig zijn
Volgens maatschappelijk werker Melissa Sijstermans zit de kracht van Vroeg Eropaf vooral in de samenwerking tussen het maatschappelijk werk en de financiële hulpverleners. “Dat maakt dat we niet alleen puur gaan kijken naar de financiën. Maar ook gaan kijken: wat maakt dat mensen deze achterstanden hebben, hoe gaan ze het voorkomen en zijn er nog meer gebieden waarop iets speelt?”
Volgens Sijstermans is het vaak zo dat mensen met schulden ook nog andere problemen hebben. “En dat maakt, dat juist maatschappelijk werk hierin een toegevoegde kracht is.”
Mensen wachten te lang met hulp zoeken
Bij elke gemeente zitten schuldhulpverleners klaar om mensen te helpen als ze geldproblemen hebben. Maar vaak wachten mensen veel te lang met het zoeken van hulp, legt Visser uit. “Voordat mensen daar aankloppen, hebben ze gemiddeld een schuld bij 15 verschillende organisaties. En die schuld kan oplopen tot zo’n 40.000 euro. Je begrijpt wel dat het dan veel moeilijker wordt om daar nog uit te komen.”