Schuldhulp Bergen op Zoom bereikt veel mensen in armoede niet: ‘Hou het simpel’
(Foto: Pixabay)
Het armoedebeleid in Bergen op Zoom werkt niet optimaal. “Vijfenveertig procent van de doelgroep wordt niet bereikt”, zegt Louis van der Kallen (BSD). De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het Bergse beleid en het blijkt dat veel mensen in armoede niet de hulp krijgen die nodig is. “Maar laten we eerst kijken hoe we de mensen kunnen bereiken voor we nieuw beleid maken”, merkt hij op. Het draait allemaal -zoals zo vaak bij gemeentelijk beleid- om communicatie.
Wethouder Hopmans: “Bij zo’n onderwerp kan het niet anders dan dat er brede betrokkenheid in de raad is”, zegt hij. De wethouder “is blij met de aanbevelingen van de Rekenkamer omdat het helpt onszelf in de spiegel te kijken.”
Amendementen
CDA/V-BoZ (met Lokaal Realisme) en GBWP (met Bergs Collectief Samen 0164) dienen twee amendementen in om de bereikbaarheid van armoedehulp te versterken, Wat GBWP betreft moet er een communicatieplan komen om de hulpverlening te versterken – benadrukt Alperen Yilmaz (GBWP). En een inkomenseffectrapport -waar CDA/V-BoZ en Lokaal Realisme op inzetten- zou de gemeente kunnen helpen bij het opstellen van een gedegen schuldhulpverleningsplan.
Trits aan communicatie
Maar er gebeurt al genoeg op het gebied van communicatie – reageert Hopmans. ISD Brabantse Wal maakt een nieuwe nieuwsbrief en daarnaast volgt “een hele trits van communicatiemiddelen” om de regeling onder de aandacht te brengen bij inwoners in armoede – reageert Hopmans.
Hou het simpel
Maar de regeling is nauwelijks toegankelijk op de website van de gemeente, “Hou het simpel”, is de oproep van Yilmaz aan het college. “Dat zou al een hele hoop schelen.” Inderdaad moet Hopmans toegeven dat de site “een draak is” wat de toegankelijkheid betreft. In het tweede kwartaal van 2025 kan de raad een nieuw beleidsplan verwachten, kondigt hij aan.
Uiteindelijk wordt het amendement van GBWP en mede-indieners verworpen (12 voor, 19 stemmen tegen). Het overige amendement kan echter rekenen op brede raadssteun (28 voor, 3 tegen). Het raadsvoorstel zelf wordt, met uitzondering van de éénmansfractie Lijst Linssen, door de gehele raad vastgesteld.