Roosendaal

Sfeer bij Poolse supermarkt Gastelseweg bereikt nieuw dieptepunt

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De Roosendaalse burgemeester Mark Buijs heeft op zondag 22 september een e-mail ontvangen van een bewoner van de Gastelseweg. Met daarin opnieuw de dringende vraag iets te doen aan de steeds grimmigere sfeer in de straat. Die middag werd een nieuw dieptepunt bereikt toen een jongeman besloot midden op straat, volledig in het zicht van passanten, te gaan urineren in een niets verhullend perkje. Vervolgens ontstond een handgemeen nadat een voorbijgangster meermaals werd nageroepen.

Op videobeelden is te zien hoe een man uit een blauwe BMW stapt die voor de Poolse Supermarkt geparkeerd staat. Hij loopt naar een laagbegroeid perkje enkele meters verderop en gaat daar zonder enige gêne uitgebreid staan plassen, in het zicht van wie op dat moment toevallig voorbij komt.

Bijrijder krijgt een klap

Een van de passanten is een nietsvermoedende vrouw die het tafereel probeert te negeren maar wel wordt nageroepen door de urinerende man. Ze loopt door maar wordt ook door de bijrijder aangesproken op een wijze die haar duidelijk niet bevalt. Hij krijgt een klap van haar en vervolgens beginnen er anderen zich mee te bemoeien. Volgens de buurtbewoner betreft het hier klanten van de supermarkt.

‘Bij de beesten af’

In de mail aan de burgemeester valt te lezen dat er opnieuw veel sprake was van openbaar drankgebruik, ondanks het hier geldende verbod. Dat er in tuinen, tegen muren en achter struiken wordt geplast door een deel van de clientèle is voor de buurt al geen verrassing meer. Dat vrouwen geregeld worden nageroepen al evenmin. Maar de recente gebeurtenissen zijn wel van een nog lager niveau dan men er tot nu toe meemaakte. “Het is echt bij de beesten af”, zo wordt samengevat.

Het wordt van kwaad tot erger, meldt de bewoner, die vreest dat het binnenkort echt uit de hand loopt. Veel omwonenden lopen op hun tenen. Daarom wordt de gemeente nog maar eens gevraagd vaker en beter op te treden tegen overtredingen, bedreigingen en openbare zedenschennis.