Nieuw-Vossemeer

Silhouetten inwoners Nieuw-Vossemeer maken lelijke fietstunnel weer mooi

Emma Janvier Emma Janvier

De inwoners van Nieuw-Vossemeer vinden het fietstunneltje aan de Veerweg maar niks. De donkere, smalle tunnel is beklad met graffiti en er ligt vaak glas op de weg. Gelukkig komt daar nu een einde aan en is gemeente Steenbergen in samenwerking met Studio Onrust bezig met het voorbereiden van een opknapbeurt. Daar hebben ze alleen wel de inwoners van het dorp voor nodig.

“Wij zijn druk bezig met mensen op de foto zetten”, legt Dasha Abresch uit. Ze staan met een team van gemeente Steenbergen voor het A.M. De Jonge Museum middenin Nieuw-Vossemeer en spreken iedereen aan die voorbij komt. “Alle Vosmeerders kunnen een plekje krijgen in het kunstwerk wat in de fietstunnel komt.”

Silhouetten

“De mensen in het dorp hebben mogen meebeslissen over het ontwerp van de tunnel”, vertelt Dasha. “Het eerste ontwerp dat we hadden vond iedereen wat ver zijn bed liggen. Nu hebben we iets wat meer van het dorp zelf is.” Binnenkort is namelijk de naam Nieuw-Vossemeer in de tunnel te zien, die wordt gevormd door silhouetten van de inwoners.

Per letter zijn er zo’n honderd silhouetten nodig.

Maar om dat mogelijk te kunnen maken hebben ze heel wat foto’s nodig. “We hebben uitgerekend dat er per letters zo’n honderd silhouetten nodig zijn. En laat Nieuw-Vossemeer nou best een lange naam zijn”, lacht ze. Gelukkig kunnen mensen ook zelf hun foto insturen en kunnen de silhouetten meerdere keren gebruikt worden in het kunstwerk.

Liever vermijden

“Op dit moment ziet de tunnel er echt een beetje viezig uit”, geven drie dames aan die ook graag op de foto willen. “Dat het tunneltje daarom op deze manier wordt opgeknapt vinden we heel goed.” Zij vermijden de tunnel nu nog zo veel mogelijk en volgens Dasha gebeurt dat wel vaker. “De mensen fietsen liever langs de provinciale weg dan dat ze door deze tunnel rijden, dat kan natuurlijk niet.”

Mensen rijden liever langs de provinciale weg dan door de tunnel.

Wethouder Maurice Remery heeft zijn foto ook al aangeleverd. “Dat de tunnel opgeknapt wordt, is onderdeel van de recreatieve toeristische visie die de dorpsraad heeft voorgelegd”, legt hij uit. “Hiermee willen we het toeristische karakter van Nieuw-Vossemeer te verstevigen.” Ook de linie van de eendracht en het opknappen van de molen zijn ook onderdeel van het plan om recreatief Nieuw-Vossemeer op de kaart te zetten.

Fotomodellen

Voor nu is het eerste doel op de agenda om de fietstunnel weer mooi maken. “Tot en met 16 augustus kan je je foto inleveren en dan maakt Studio Onrust er een silhouet van”, vertelt Dasha. Maar hoe moet zo’n foto er nou uitzien? “Het moet een staande foto zijn en je moet er helemaal van je voeten tot je hoofd opstaan. Bij voorkeur met een rustige achtergrond.”

Op 7 september mag iedereen die een foto heeft ingeleverd zijn of haar silhouet komen schilderen tijdens de opening van de vernieuwde fietstunnel. Op de website van gemeente Steenbergen is meer informatie te vinden over het opsturen van de foto.