Etten-Leur

Sinkhole in Etten-Leur: ‘Best beangstigend’

Emma Janvier Emma Janvier

Uit het niets was er dit weekend ineens een groot gat in het asfalt van de Wildbaan in Etten-Leur. Op de plek zat volgens buurtbewoners al langer een deuk in de weg. Het is niet het enige sinkhole in de buurt. Ook in een zijstraat van de Wildbaan zijn een aantal stenen verzakt. Iets wat omwonenden als beangstigend ervaren.

“Als je hier met je fiets of auto in rijdt, zijn de gevolgen niet te overzien”, wijst een buurtbewoonster naar het gat. Ze zag zondagavond ineens een afzetting in de straat. “Wij moeten nu continu omrijden, dus het is maar afvragen hoe snel dit wordt opgelost.”

Het is een ontzettend groot gat.

Volgens de gemeente is het nog lastig om nu al te zeggen wat de exacte oorzaak is. “Om daar duidelijk iets over te kunnen zeggen moet een deel van het asfalt verwijderd worden en ter plekke onderzocht worden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “We denken, van wat we nu kunnen zien, dat het waarschijnlijk een combinatie is van het hoge grondwaterpeil met een mogelijke lekkage.”

Een andere voorbijganger vertelt haar theorieën: “Het is een ontzettend groot gat, volgens mijn man komt het door de hevige regenval.” Maar veel meer dan dat is er volgens de buurtbewoners nog niet duidelijk. “We hebben nog geen idee wanneer er iets aan gedaan gaat worden, daar hebben we nog niks over gehoord”, vervolgt de passant.

Meerdere gaten in de wijk

Het gapende gat middenin de Wildebaan is niet de enige in de buurt. Een paar honderd meter verderop in de Hertensprong is ook een deel van de weg met lint afgezet. “Het is eigenlijk gewoon heel triest”, aldus de tweede voorbijganger. Ook de andere buurtbewoonster is het met haar eens. “We kunnen wel om gaan rijden, maar daar zit het dus ook!”

De gemeente laat over het gat in de Hertensprong weten dat deze door een kapotte kolkaansluiting komt. “Dat zijn de putten in het wegdek”, aldus de woordvoerder. “Samen met het hoge grondwaterpeil van afgelopen maanden is dat geen goede combinatie.”

Beangstigend

Ondanks dat de gemeente dus druk bezig is met de sinkholes, zijn de buurtbewoners bang. “Het is wel beangstigend”, geven ze toe. “Want stel je voor je zakt ook ineens door een ander gedeelte van de weg hier. Het zal je maar gebeuren.”  Ze kijken voortaan wat beter uit. “Ik ben er wel op voorbereid. Met de fiets ga ik over de stoep en met de auto rij ik de andere kant op.”

De komende dagen zal de gemeente verder onderzoek doen naar de exacte oorzaken van het sinkhole en aanstaande woensdag hoopt de gemeente dat het gat weer volledig hersteld is. “Of die deadline gehaald kan worden hangt af van de oorzaak van het gat”, aldus de woordvoerder.