Klundert

Slagerij Jongmans heeft voor de derde keer lekkerste gehaktbal van Nederland

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Na een wekenlange zoektocht is het dan eindelijk bekend: slagerij Jongmans maakt de ‘Lekkerste Bal Gehakt’. Voor de derde keer weet de slager uit Klundert met het vertrouwde recept een nieuwe jury te overtuigen.

“Het was toch wel weer erg spannend hoor”, meent de 24-jarige Isa Jongmans. Ze is werkzaam in het bedrijf van haar ouders Jean-Piërre en Juliëtte Jongmans. Eerder ging het familiebedrijf er al in 2019 en 2022 met de winst vandoor. “Je zou denken dat het begint te wennen, maar dat is echt niet.” Isa vervolgt: “Mijn hart ging écht tekeer. Toen wij uiteindelijk hoorden dat we de winnaar waren, waren we superblij.”

We hebben er ontzettend veel geproefd, maar dat was geen straf hoor.

De gehaktbal van Jongmans is op allerlei manieren getest, zowel koud als warm . “Ze kijken naar de kleur, letten op de smaak, geur en de rondheid van de bal.” Aan Jongmans was het dus de taak om de lekkerste bal aan de jury voor te schotelen. “We hebben er ontzettend veel geproefd, maar dat was geen straf hoor”, lacht Isa.

De winnaar kan gelijk rekenen op extra klandizie. “Het is lekker druk en iedereen is vrolijk.” De hele dag kan Isa al rekenen op felicitaties. Er kwamen vanochtend zelfs twee jongens uit Den Haag. “Die hadden op de radio gehoord dat wij de lekkerste gehaktballen maken en kwamen daarom even langs.

Geheim van de slager

Wat maakt nou dat Isa en haar collega’s voor de derde keer er met de winst vandoor gaan? “Het begint bij de perfecte grondstoffen. Daarnaast bereiden we de ballen met heel veel liefde. We draaien de ballen met de hand en hebben de beste machines. We doen eigenlijk heel het proces zelf.” De perfecte hoeveelheid kruiden en het eindeloos sleutelen aan de gehaktballen, zorgt nu dus voor de beste.

Het lijkt mij supergaaf om het bedrijf over te nemen.

Isa ziet toekomst in het werken in de slagerij. Ze werkt sinds drie jaar voor het bedrijf van haar ouders, en in de toekomst hoopt ze het over te kunnen nemen. “Dat zou mij echt supergaaf lijken.” Isa heeft de studie commerciële economie gevolgd, maar dat bleek niet helemaal haar ding. “In de weekenden werkte ik toen al voor mijn ouders. Dat vond ik zo leuk om te doen.” Op die manier is ze het bedrijf ingerold. Dus wie weet wint Isa de titel over een paar jaar wel weer, wanneer ze de chef van de slagerij is.

Tot slot een tip voor de thuisbakkers: Hoe bereid je nou een gehaktbal in je eigen keuken volgens Isa? “Allereerst zorg je ervoor dat je beschikt over het beste basisgehakt, een beetje varken en een beetje rund. Vervolgens draai je de ballen mooi rond. Dan doe je de bakboter in de pan en laat je hem rustig aanbakken. Draai de bal vervolgens rustig rond. Tot slot laat je de jus eroverheen lopen tot hij mooi bruin is (zo’n tien minuten.)”