Sloop iconische Scheldeflat is eindelijk begonnen
Een grondstoffenmijn. Zo wordt de Scheldeflat uit de Bergse wijk Fort-Zeekant genoemd. Na verschillende vertragingen is de sloop van het iconische gebouw eindelijk begonnen. Maar voor het daadwerkelijk tegen de vlakte gaat, worden eerst alle herbruikbare grondstoffen geoogst.
Het voorbereiden van de sloop ging niet zonder slag of stoot. Eigenlijk had de sloop in 2022 al moeten beginnen. Dat ging toen niet vanwege een groep vleermuizen die zich in het gebouw gevestigd had. “Er zat hier een heuse kraamkamer”, vertelt Maarle Rommens van Stadlander. “Die moesten eerst allemaal weg voordat we toestemming kregen om te slopen.” In heel de wijk zijn verschillende kasten geplaatst waar de dieren hun intrek hebben gedaan.
De Scheldeflat is echt een grondstoffenmijn.
Dat de sloop begonnen is, betekent niet dat het gebouw nu al tegen de vlakte gaat. Sloopbedrijf Van Liempd verwijdert namelijk eerst alle bruikbare grondstoffen uit het gebouw. “De Scheldeflat is echt een grondstoffenmijn. We zijn nu bezig met de oogst van houten kozijnen”, zegt projectleider Barthel van Dinther. “Deze worden gebruikt voor de houten balkonhekken bij het stadlanderproject Vijverberg-Zuid.” En dat is niet alles. “Er is ook 7000 kilo zuiver betonpuin, dit kunnen we hergebruiken voor nieuw beton.”
Het gebouw wordt van boven naar beneden aangepakt. De negende verdieping is al helemaal kaal, op wat hoopjes puin na. Op de zevende verdieping staan tientallen deuren tegen de gangmuren gestald. Alles is één grote open ruimte. Een kleine machine veegt al het puin bij elkaar het stort het in een liftschacht. “In de kelder is weer een andere machine die het puin vanuit daar opruimt, op die manier hoeven we niks naar buiten te gooien.”
Er komt een gigantische kraan die de flat als het ware opeet.
Als alles volgens plan verloopt, is het de bedoeling dat eind augustus de grote sloop’ start. “Er komt dan een gigantische kraan die de flat als het ware opeet. Die werkzaamheden duren ongeveer een maand. Daarna is het nog een kwestie van opruimen en afwerken, en dan is het aan de aannemer om de boel weer op te bouwen.”
Hoe het nieuwe gebouw er precies uit gaat zien is nog niet bekend. “Het worden waarschijnlijk zo’n honderd woningen”, licht Rommens toe. “Het park aan de overkant van de weg trekken we door over dit perceel. De nieuwe gebouwen zullen in dezelfde richting gebouwd worden als de andere nieuwbouw, zodat het echt een geheel wordt. Maar voordat dat zover is, zijn we wel weer even verder.”