Sloop van oude warmtekrachtcentrale Philip Morris is begonnen
De oude warmtekrachtcentrale aan de Moervaart in Bergen op Zoom wordt gesloopt. De centrale was van energiemaatschappij RWE, maar maakte stoom voor tabaksfabrikant Philip Morris. Die gebruikte de stoom om tabak mee te drogen. De warmtekrachtcentrale staat al jaren stil en wordt de komende weken stukje bij beetje gesloopt.
Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt
Ingeklemd tussen het spoor, de A4 en Philip Morris staat vergane glorie: een oude warmtekrachtcentrale. “Hij is rijp voor de sloop,” zegt Jan Hage van Martens Democom. Het bedrijf is gespecialiseerd in het slopen en afbreken van elektriciteitscentrales. Martens Democom heeft de centrale en onderliggende grond gekocht van energiemaatschappij RWE. En ook twee andere warmtekrachtcentrales van RWE, in Klazienaveen en Erica.
97% van sloopmateriaal wordt gerecycled
De warmtekrachtcentrales worden gesloopt, zodat de grond gebruikt kan worden voor andere bedrijven. Ook in Bergen op Zoom biedt dat flink wat ruimte. “Straks is er zo’n 3500 vierkante meter nieuwe bedrijfsgrond ter beschikking,” vertelt Hage. “En we recyclen alles, tot 97 procent wordt alles gerecycled.”
De klus gaat ongeveer 12 weken duren. “Er komen hier verschillende soorten afvalstoffen vrij: isolatiemateriaal, maar ook de turbine bijvoorbeeld. Die weegt in totaal 300 ton en is tot en met 17 millimeter dik. Dus eer dat je die in stukjes hebt, dan ben je wel drie, vier weken verder,” legt Hage uit.
Grootste sloopkraan nodig
Ook de locatie maakt de sloopklus uitdagend. “We zitten hier tussen het spoor, Philip Morris en de A4 in,” wijst Hage aan. “Dus voorzichtigheid is hier heel belangrijk. En daarom hebben we ook onze grootste sloopkraan laten komen. Die kan tot 35 meter hoogte komen. En ja, dat hebben we hier wel nodig. Die kan in principe heel het gebouw stukje bij stukje slopen en dat gaat ook op een veilige manier.”
Als de oude warmtekrachtcentrale gesloopt is, gaat Martens Democom het gebied herontwikkelen. Er zit een 150 kilovolt-aansluiting voor de hoogspanningskabel. Hage verwacht dat die nog nuttig kan zijn voor toekomstige bedrijven. “Ik heb begrepen dat de gemeente Bergen op Zoom wil vergroenen en er zijn vele loodsen in de buurt. Willen ze misschien zonnepanelen op het dak zetten, dan zou deze aansluiting nog wel eens een belangrijke schakel in dat proces kunnen zijn.”