Sociale activering helpt mensen met een uitkering vooruit: ‘Vrijwilligerswerk eerste stap naar werk’
Sociale activering biedt bijstandsgerechtigden hulp bij het leren van de Nederlandse taal of het verbeteren van digitale vaardigheden. (Pixabay)
In Bergen op Zoom krijgen steeds meer mensen met een uitkering die moeilijk een baan kunnen vinden, dankzij sociale activering de kans om weer vooruit te komen. Dat is een gemeentelijke aanpak die zich richt op vrijwilligerswerk – zegt wethouder Dominique Hopmans. “Dat is vaak een goede eerste stap voor mensen die al lange tijd thuis zitten.”
“Je kunt niet van mensen die lang thuis zitten verwachten dat ze meteen in een betaalde baan kunnen werken. Het kost tijd, maar vrijwilligerswerk is een goede manier om weer in actie te komen”, aldus teammedewerker Jeanine. “Wij helpen mensen stap voor stap om weer de regie over hun leven te krijgen en weer te ontdekken wat hen motiveert.”
Afstand arbeidsmarkt
Wethouder Hopmans is blij met de aanpak: “Het is fijn om te zien dat we mensen op een persoonlijke manier kunnen helpen. Veel mensen met een uitkering hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt, maar we zien nu dat sociale activering hen echt vooruit helpt.” De gemeente wil volgens de wethouder investeren in meer capaciteit, “zodat we nóg meer mensen kunnen ondersteunen.”
Maatwerk
Sommige mensen vinden de stap naar vrijwilligerswerk te groot, stelt Hopmans. Daarom biedt de gemeente maatwerk. “Dit betekent bijvoorbeeld hulp bij het leren van de Nederlandse taal of het verbeteren van digitale vaardigheden. Ook helpen ze mensen die zich eenzaam voelen, door samen koffie te drinken in een wijkcentrum.” De gemeente werkt hiervoor samen met meer dan dertig lokale organisaties, zoals de Kledingbank, zorginstelling tanteLouise, de Bibliotheek en het Leger des Heils.