Roosendaal

Sophie (22) en haar Tullepetjikkies doen voor het eerst mee aan Priense Swaree

Sophie Heijnen (midden) en haar vriendinnen De Tullepetjikkies doen voor het eerst mee aan het Priense Swaree in Tullepetoanestad

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Ze zijn de jongste groep tijdens dit Priense Swaree. Sophie Heijnen (22) staat aanstaande zaterdag, samen met haar vriendinnen Anne, Julia, Aafke en Lieke (17 en 21) en haar moeder Brigitte, in De Kwakkelkooi. “Carnavalesk theater is een vak apart.”

“Het Priense Swaree is een avond vol cabaret-, toneel- en danssketches in Theater De Kring”, legt Sophie uit. Samen met haar groep – De Tullepetjikkies – brengt ze een ode aan de Prins.

Kaokelswaree

Sophie is opgegroeid met het leutfeest, dat ze met de paplepel kreeg ingegoten. Zo ging ze als kind al vaak mee naar de stamkroeg van haar ouders; de ouders van twee andere Tullepetjikkies zitten bij een carnavalsband. “Voor mij is het feest echt een blijk van saamhorigheid.”

Ook stond ze al eens eerder in De Kwakkelkooi, maar toen als dansmarieke. “Mijn dansjuf (Malou van Rede van Studio Sisa, red.) was toen de Nar.” Met de meiden uit De Tullepetjikkies trad ze al vier keer op tijdens het Kaokelswaree, voor kinderen tot en met zestien jaar. “Daarom wilden we dit jaar, voor het eerst, met een act meedoen aan het Priense Swaree.”

Luchtigheid

De meiden hebben geen auditie hoeven doen, maar moesten hun idee wel pitchen bij regisseur Jeroen Schrauwen. Podiumvrees heeft Sophie gelukkig niet. Vorig jaar speelde ze namelijk in de productie Young Frankenstein van de Oosterhoutse musicalvereniging Con Brio. In oktober is ze met die club te zien in het moordmysterie Curtains, in Theater De Bussel.

“Maar het Priense Swaree is wel een vak apart. Het is carnavalesk theater. Het heeft een bepaalde luchtigheid, die ik bij andere voorstellingen niet heb.”

Big deal in Roosendaal

In september begonnen de vriendinnen al met hun act. Uiteindelijk repeteerden ze – tussen al hun studies en eindexamenvoorbereidingen door – zo’n negen keer. Anne en Julia’s oma maakte grote jurken voor ze. “Veel mensen hebben er dus veel voor over.”

Dat blijkt ook uit de belangstelling voor het Priense Swaree. Het evenement ontstond eind jaren ’70 als koffieconcert. “Maar inmiddels is het een big deal in Roosendaal”, aldus Sophie. Voorheen stonden er rijen dik om een kaartje te bemachtigen. Mensen gingen zelfs in parkeergarage De Biggelaar liggen, om er bij te kunnen zijn.

Inmiddels gaat het via een loting tijdens een feest in De Kring. “Als je geluk hebt, dan ben je erbij!” Uiteindelijk komt er veel publiek voor de Roosendaalse. “Iedereen die wilde komen kijken, komt.”

Gepeupel

Eigenlijk zouden De Tullepetjikkies vorig jaar al deelnemen, maar dit ging vanwege corona niet door. “We hebben onze act herschreven, zodat het beter bij het motto Kende ‘t Lieke past.”

In totaal doen er 25 acts mee. In hun sketch spelen de meiden de rijkste familie van Roosendaal: Poule de Pintade de Calsdonque. “Dat vonden we ironisch, omdat Kalsdonk juist de armste wijk is.” De familie is zo rijk, dat ze carnaval en de liekes voor het gepeupel vinden. “Maar vinden we dat echt? Dat blijft nog een verrassing…”

Lees ook: Feestelijke wachtrij voor kaartjes Priense Swaree Lees ook: Rijen dik voor het Priense Swaree Lees ook: Loting kaartjes Prienseswaree groot succes