SP Bergen op Zoom: tientallen meldingen van onveilige werksituaties
Thuiszorg. Foto: Nationale Beeldbank
Er zijn mensen die zich zorgen maken over doorwerken tijdens de coronacrisis. Werknemers vinden de werkomstandigheden niet altijd veilig. Vooral in de thuiszorg is de onrust groot. Dat zegt de SP in Bergen op Zoom.
De SP in Bergen op Zoom zegt dat ze tientallen meldingen binnenkrijgt van bezorgde werknemers, vooral hulpverleners. De meeste daarvan werken in de thuiszorg en in de psychiatrie. “Ons bereiken een heleboel signalen over dat mensen op dit moment nog steeds in onveilige omstandigheden moeten werken,” vertelt SP-raadslid Niels Minnaard. “En dat lijkt ons in deze coronacrisis absoluut niet de bedoeling.”
Geen mondkapjes, geen handschoenen
De meldingen komen van mensen die zich onbeschermd voelen. Minnaard: “Ze hebben geen beschermende materialen, geen mondkapjes, soms zelfs geen handschoenen. Soms geven mensen aan dat er wel beschermingsmiddelen aanwezig zijn op hun werkplek, maar dat ze die niet mogen gebruiken. En dat lijkt me heel bijzonder. Bijzonder slecht ook.”
Minnaard wil dat de overheid de werksituatie van zorgverleners verbetert. “We proberen het voor elkaar te krijgen om al die meldingen te inventariseren. Zodat wij daar of mee naar het gemeentebestuur kunnen, zelfs naar Den Haag kunnen en dat we samen met die mensen kunnen kijken wat er mogelijk is.”
Gebruik mondkapjes is moeilijk
Christ-Jan Danen is bestuurder van TWB, Thuiszorg West-Brabant. Hij benadrukt dat TWB de richtlijnen volgt van het RIVM en geeft voorbeelden. “Heb je zelf klachten, of als de cliënt klachten heeft dan hebben we altijd gezegd ‘Oké, ga niet te dichtbij, neem contact op met je leidinggevende of de wijkverpleegkundige om de situatie opnieuw in te schatten’. Want we willen niet dat iemand onnodig risico loopt.”
Maar allerlei beschermend materiaal gebruiken, is niet zo eenvoudig, vindt TWB . “We gaan niet zeggen van ‘Voel je je onveilig, hier heb je een mondmaskertje’. Want aan het gebruik van mondmaskers zitten zoveel voorwaarden en richtlijnen, dat bij een verkeerd gebruik je voor jezelf een ernstig risico loopt op gezondheidsschade. Maar je ook een mogelijke bron voor verdere besmetting vormt,” legt Danen uit.
Dat geldt al helemaal voor zelfgemaakte maskers die goedbedoeld worden aangeboden. Danen: “We krijgen wel eens het aanbod van ‘goh, we gaan ze zelf maken die mondmaskers en die doneren we dan’. Die zijn niet veilig en dan kunnen we ook niet instaan voor de veiligheid, zowel van de medewerker die ze draagt als van de cliënt waar ze over de vloer komen. We raden dat wel heel stellig af.”
Angst wegnemen lukt niet altijd
Danen krijgt zelf natuurlijk ook veel vragen van de medewerkers. “Kan ik nog wel gaan werken? Is het veilig om te werken? Hoe kan ik werken? Hoe moet ik werken? Waar moet ik me aan houden? Waar kan ik terecht als ik vragen heb?,” somt hij op.
Danen begrijpt de angst van het personeel en probeert die zo veel mogelijk weg te nemen. “Dat is inderdaad heel veel uitleggen, dus medewerkers ook de ruimte geven om aan te geven ‘waar bestaat die angst dan uit’ en is die reëel of niet.”
TWB geeft werknemers ook de kans zich te laten testen op het coronavirus. “Medewerkers met klachten kunnen hier getest worden of ze inderdaad besmet zijn ja of nee,” legt Danen uit. “En we hebben ook begeleiding voor medewerkers die het gewoon heel moeilijk vinden om in deze tijd hun werk uit te voeren: dingen waar ze tegenaan lopen, grenzen die voor hun gevoel overschreden worden en hoe ga je daar als medewerker mee om.”
Geen dwang om te gaan werken
Zelfs het speciale steunpunt van TWB om de thuiszorgmedewerkers te begeleiden in deze coronacrisis kan niet bij iedereen de zorgen wegnemen. “Soms is de angst zo groot, dan is ie helemaal niet meer rationeel. Dan kun je uitleggen wat je wilt, dan kun je zeggen welke beschermingsmaatregelen we treffen, hoe we er mee omgaan. Alleen de angst is dan zo groot dat we zeggen tegen medewerkers: ‘Oké, er zijn ook andere mogelijkheden.’ Je kunt ook compensatie inzetten om voorlopig thuis te blijven, af te wachten hoe de situatie zich ontwikkelt. En op het moment dat jij jezelf weer beter voelt, of steviger voelt, of dat je denkt ‘ik kan nu de situatie weer aan’, dan kunnen ze weer ingezet worden.”
Danen benadrukt dat niemand gedwongen wordt om door te werken als ze te bang zijn. “We verplichten niemand. Je hoort het wel eens hè: ‘We worden door de leidinggevende gedwongen om ingezet te worden in bepaalde zorgsituaties’. Dat proberen we te allen tijde te voorkomen.”
SP: blijf het melden
De SP in Bergen op Zoom geeft zorgverleners het advies het wel te melden als ze zich niet veilig voelen. “Sowieso melden bij ons, dat is een eerste stap die je kunt doen,” zegt Minnaard. “Dan bellen we je na en dan kijken we wat we samen kunnen doen. Wij kunnen niet het probleem oplossen, maar we kunnen wel al die meldingen proberen te inventariseren en ze zo goed mogelijk doorgeven.”