Roosendaal

Spastische Miranda (55) is ambassadeur voor inclusief Roosendaal: ‘Ze denken dat ik niks kan’

De spastische Miranda Oomen (55) uit Wouwse Plantage is één van de gezichten van de inclusiecampagne Welkom bij de club van Roosendaal

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Miranda Oomen (55) uit Wouwse Plantage werd twaalf weken te vroeg geboren, met zuurstofgebrek. Hierdoor liep ze hersenletsel op. Inmiddels is ze spastisch vanaf haar heupen en loopt ze met een rollator. Ze krijgt daardoor vaak te maken met vooroordelen. “Ik heb het gevoel me steeds te moeten bewijzen.” Nu is ze uitgeroepen tot één van de zes ambassadeurs van de club van Roosendaal. Deze campagne moet bijdragen aan meer bewustzijn over inclusie.

“Iedereen heeft een beperking, maar bij mij is die zichtbaar,” vertelt de kersverse ambassadrice donderdagavond na de lancering van de campagne in C-Cinema. “Verder is iedereen gelijk.”

Stamppotsessies

Ruim dertig Roosendalers, die te maken hebben met uitsluiting en vooroordelen, deelden hun ervaringen tijdens stamppotsessies van creatiefbureau Goedzooi. Onder andere inwoners met een beperking en mensen uit de LHBTQIAP+-gemeenschap vertelden hun verhaal.

Miranda merkt vaak dat men denkt dat ze naast een lichamelijke ook een geestelijke beperking heeft. “Ze denken dat ik niks kan. Dat is het grootste vooroordeel.” Toen ze puber was, raakte haar dat enorm.

De bevindingen die tijdens de stamppotsessies werden gedeeld, raakten Goedzooi-eindbaas Mitch van Veldhoven. “Het was een beladen avond.” Zo vertelden een aantal aanwezigen dat zij zich niet geaccepteerd voelen door de maatschappij en daardoor het leven niet meer zien zitten. “Ik kreeg tranen in mijn ogen van deze verhalen.”

Heb jij last van depressieve klachten, suïcidale gedachtes of zie je het leven niet meer zitten? Neem contact op met MIND Korrelatie (0900 1450) of 113 Zelfmoordpreventie (0800 0113).

‘Vooroordelen zijn hun probleem’

Miranda heeft inmiddels de kracht gevonden om alle vooroordelen die ze over haar beperking krijgt te negeren. “Dat is hun probleem.”

Daarnaast geven theaterbezoekjes en het luisteren naar muziek haar de kans om alle narigheid een plekje te geven. Daarom staat ze op haar poster rockend afgebeeld tussen een stapel muziekboxen. Met de campagne wil Miranda uitdragen dat ze zonder beperking misschien nooit de Miranda was geworden die ze nu is.

Door naar muziek te luisteren, vergeet Miranda de vooroordelen over haar beperking

‘Onbekend wordt onbemind’

De campagne, voortvloeiend uit de motie ‘discriminatie en racisme’ die de gemeente Roosendaal in 2019 aannam, moet deze vooroordelen een halt toeroepen. “Het gaat ook om het verkleinen van onveiligheid en het vergroten van respect en begrip naar elkaar,” licht wethouder Evelien van der Star toe. Omdat ze zelf een chronisch zieke vader heeft, juicht ze de campagne toe. Ze merkt namelijk dat er een taboe op rust. “Het onbekende wordt onbemind. Als er meer bewustwording is, wordt er niemand buitengesloten. In Roosendaal moet juist iedereen welkom zijn.”

De ambassadrice is het daarmee eens. “Iedereen moet kunnen zijn wie die wil zijn. Zelf pak en creëer ik mijn kansen door mijn verhaal te vertellen.”

Lid worden van de club

Naast Miranda vertellen nog vijf andere ambassadeurs hun verhaal, onder wie de onderdrukte Koerdische tai chi-leraar Jiar, de rolstoelafhankelijke Joyce en Noortje, de visueel beperkte Wies en de autistische Mark. Hun verhalen zijn uitgewerkt in korte documentaires. Daarnaast zal de campagne te zien zijn op A0-borden en een aantal masten, als men Roosendaal binnenrijdt. Vanaf september worden er nog 359 andere Roosendalers geportretteerd. “Want iedereen mag lid worden van deze club,” lacht Miranda. Volgend jaar worden hier zes nieuwe ambassadeurs uit geselecteerd.

Lees ook: Noortje wil af van ongevraagde hulp: ‘Ik kan het zelf’ Lees ook: Roosendaalse raadsleden maken een ritje in een rolstoel: ‘Ik kon niet bij de pinautomaat’