Bergen op Zoom

Spelend de zomervakantie afsluiten: ‘Doen we echt voor alle kinderen’

Foto van een voorgaande editie (foto: Kiwanisclub Bergen op Zoom/Bart Verberne)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De zomervakantie is nog maar net begonnen, maar op de allerlaatste dag van de vakantie organiseert Kiwanisclub Bergen op Zoom een speelmiddag voor kinderen. Het is inmiddels de tiende keer dat de club de speelmiddag organiseert.

Lange tijd werd het evenement georganiseerd op de Grote Markt. Daarom staat het bekend als Spelen bij de Peperbus. “Maar tijdens de coronaperiode zijn wij verhuisd naar het Wilhelminaveld, omdat de terrassen mochten uitbreiden op de grote Markt”, vertelt Bart Verberne namens de Kiwanisclub. “Een hele leuke en mooie locatie.”

Goede doelen

Het hele jaar door organiseert de Kiwanisclub fundraisers. “Het geld dat we daarmee ophalen besteden we aan goede doelen, voornamelijk in onze regio. En dan ook vooral gefocust op kinderen.” Als voorbeeld noemt Bart het plaatsen van plantenkassen op schoolpleinen. “Die plaatsen we zelf. Het schoolplein wordt zo wat mooier, de kinderen hebben meer groenbeleving en het wordt ook meegenomen in het lesprogramma.” Er zijn inmiddels al zeven kassen geplaatst in Bergen op Zoom.

Een ander voorbeeld is dus de speelmiddag op het Wilhelminaveld. “Dat organiseren we als Kiwanisclub. Leden van Scoutingclub Petrus en Paulus begeleiden enkele attracties. Alle speeltoestellen komen bij Withagen Attractieverhuur vandaan.” Verspreid over het Wilhelminaveld staan de springkussens en spellen. Ook is er een schminkhoek en een bungeetrampoline. “Die wordt het drukst bezocht!” Bij aankomst krijgen de kinderen een stempelkaartje waarmee ze per attractie of spel een stempel kunnen krijgen.

Toegankelijk voor iedereen

De speelmiddag wordt ieder jaar opnieuw druk bezocht. Dat komt mede doordat het gratis toegankelijk is. “Er zijn al genoeg evenementen die geld kosten. We willen dat alle kinderen uit Bergen op Zoom en omstreken kunnen komen spelen, ook wanneer ze het wat minder breed hebben.” Want kinderen die niet op vakantie gaan, zijn er genoeg. “Ik hoor wel eens van kinderen dat de speelmiddag de leukste dag van hun vakantie is. Dan is het mooi dat we ze zoiets kunnen bieden.”

Foto van een voorgaande editie (foto: Kiwanisclub Bergen op Zoom/Bart Verberne)

Zondag 18 augustus om 12.00 uur start de speelmiddag. Om 17.00 uur wordt de boel weer afgebroken. En dan is de zomer vakantie écht alweer voorbij. “En wil je nou meer weten over de Kiwanis, onze goede doelen en de mogelijkheden voor een lidmaatschap, spreek ons die middag dan gerust even aan. We zijn herkenbaar aan onze Kiwanis-shirts”, aldus Verberne.