Spion en oorlogsheld Bram Grisnigt overleden
Oorlogsheld Bram Grisnigt uit Hoogerheide is vrijdag op 95-jarige leeftijd overleden © Archief ZuidWest TV
Spion en oorlogsheld Bram Grisnigt uit Hoogerheide is vrijdag overleden. Hij werd 95 jaar. Bram Grisnigt was spion in de Tweede Wereldoorlog en stuurde vanuit bezet Nederland berichten over de Duitsers naar de geallieerden.
In 1941 is Nederland bezet door de Duitsers, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Bram Grisnigt is pas 18 jaar en baalt er van dat de Duitse soldaten door de straten marcheren. Hij wil zich aansluiten bij het leger in Nederlands-Indië om te helpen Nederland te bevrijden. Samen met een vriend stapt hij op de fiets, gewapend met een Bosatlas om de weg te vinden naar Zuid-Frankrijk. Uiteindelijk komt Grisnigt in Toulouse terecht, waar hij Piet Hoekman ontmoet, zijn latere krijgsmakker.
Prinses Irene Brigade
Nederlands-Indië wordt ook aangevallen en bezet, dus daar kon Grisnigt niet meer naar toe. Pas na een halve wereldreis met meerdere vrachtschepen, waarvan er eentje zelfs getorpedeerd wordt, en na anderhalf jaar reizen, komt Grisnigt eindelijk aan in Canada. Daar wordt hij ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade, samen met Piet Hoekman.
Spion
De Prinses Irene Brigade vertrekt naar Schotland, waar de twee hun opleiding krijgen. De mannen worden uitgekozen voor de opleiding tot agent bij het Bureau Inlichtingen in Londen, ze worden spion. Na de training worden Grisnigt en Hoekman met een parachute gedropt in Noord-Brabant, in bezet gebied. Hoekman gaat naar zijn standplaats Den Haag, Grisnigt naar Amsterdam.
De mannen houden vanuit Nederland radiocontact met het Bureau Inlichtingen en geven informatie door over de Duitse troepen. In 1943 komt Hoekman om het leven, nadat hij door een boer was verraden. En een paar maanden later, begin 1944, wordt de radiozender van Grisnigt in Amsterdam uitgepeild. Hij wordt opgepakt door de Sicherheitsdienst van de Duitsers.
Concentratiekampen
Dan begint voor Grisnigt een zwaar, hard leven in de concentratiekampen. Hij heeft gevangen gezeten in Kamp Haaren, Kamp Vught, Sachsenhausen, Neuengamme, Braunschweig en Ravensbrück. In april 1945 wordt hij door de Russen bevrijd.
Na de Tweede Wereldoorlog praat hij nooit meer over wat hij heeft meegemaakt. Samen met zijn vrouw Ann, die hij in Londen ontmoet heeft tijdens de oorlog, verhuist hij naar Curaçao. Maar na 19 jaar komt hij terug naar Nederland. Pas in de laatste jaren van zijn leven begint hij zijn verhaal te vertellen. Omdat hij vindt dat de jongeren van nu moeten weten wat er is gebeurd.
Bram en Ann Grisnigt slijten hun oude dag in Hoogerheide. Ze blijven tot het laatst samen. Ann overleed amper 2 weken eerder dan haar grote liefde. Bram Grisnigt is gestorven op vrijdag 11 januari en is 95 jaar oud geworden.
Herhaling interview
Donderdag 17 januari zendt Zuidwest TV een interview uit met Bram Grisnigt. Het is een herhaling van het programma Onder4Ogen uit 2015, waarin blijkt dat hij de morsecode nooit verleerd is. Het interview met Grisnigt wordt uitgezonden vanaf 10.00 uur ’s ochtends en wordt elk uur herhaald. Het gesprek met Bram Grisnigt is ook online terug te zien.
Een deel van de informatie in dit artikel is gebaseerd op een artikel over Bram Grisnigt op Wikipedia.