Etten-Leur

Buurtsportcoach Silvie wil kinderen in Etten-Leur laten bewegen

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Silvie Rokx is buurtsportcoach van de gemeente Etten-Leur. Samen met haar collega’s heeft zij één doel voor ogen: kinderen, maar ook volwassen, aan het bewegen krijgen. Met verschillende gratis activiteiten binnen de gemeente wilt ze kinderen achter hun iPad of gameconsole vandaan halen.

Als dinsdag de thermometer de dertig graden aantikt, zijn de buurtsportcoaches van Sportservice Noord-Brabant (SSNB) druk in de weer. De sportvelden van HCEL zijn voor de summergames omgetoverd tot een speelparadijs. De kinderen glijden over de waterbaan, springen op de springkussens en leven zich uit met bubbelvoetbal. “We halen alles uit de kast om de kinderen naar buiten te krijgen en lekker te laten sporten”, vertelt Silvie.

We proberen om met iets cools zoals bijvoorbeeld bubbelvoetbal impact te maken.

“Het is belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met verschillende sporten. Op deze manier zijn ze dan hopelijk later ook bezig met een gezonde leefstijl”, vervolgt de buurtcoach. De coaches zijn al vijf jaar actief in Etten-Leur. Toch ziet Silvie dat het steeds lastiger wordt om kinderen in beweging te krijgen. “We proberen om met iets cools zoals bijvoorbeeld bubbelvoetbal impact te maken.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Bubbelvoetbal tijdens de summergames in Etten-Leur.

De deelnemende kinderen reageren enthousiast op de activiteiten van de buurtsportcoaches. De zevenjarige Florian vindt het belangrijk om niet alleen maar op zijn Nintendo Switch te spelen. “Ik speel graag buiten. Ik ben er verslaafd aan.” Leeftijdsgenoot Floor is met de BSO naar de summergames gekomen. “Ik vind het superfijn om buiten te spelen. Het is gezond voor je en samen met mijn vriendinnen kan ik veel plezier maken.”

Samen bewegen

In iedere wijk binnen de gemeente Etten-Leur zijn de buurtsportcoaches wel eens te vinden. “Af en toe organiseren we wat, maar soms gaan we ook wel eens met een voetbal naar een veldje en kijken we wat we daar kunnen doen.” Ook zijn de coaches regelmatig te vinden op scholen om hier voor meer beweging te zorgen. Via sociale media proberen ze de kinderen te bereiken. “We posten op Instagram of Facebook wanneer we een activiteit hebben. Op deze manier hopen we dat kinderen en hun ouders dit zien en komen deelnemen.”

Buurtsportcoach Silvie bij de waterbaan op het hockeyveld in Etten-Leur.