Roosendaal

Sportfondsen Nederland nieuwe beheerder sportzalen Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Sportfondsen Nederland is vanaf 1 juli de nieuwe beheerder van vier sportaccomodaties in de gemeente Roosendaal. Dat heeft de gemeente woensdag bekend gemaakt. Het gaat om de sporthallen In de Roos en De Omganck en om de gymnastiekzalen aan de Jadedijk en in het Tolbergcentrum.

Sportfondsen Nederland gaat het beheer overnemen van de sporthallen In de Roos en De Omganck en de gymnastiekzalen aan de Jadedijk en in het Tolbergcentrum. Ze gaan dat doen vanaf 1 juli en voor de komende 10 jaar. Nu is het beheer nog in handen van meerdere organisaties.

De gemeente Roosendaal heeft er voor gekozen nu alles onder te brengen bij één exploitant. “Dan zul je dus zien dat zij de invulling van de hallen, de planning in overleg met de sportverenigingen, scholen, iedereen die er gebruik van maakt, dat zullen zij dan weer gaan oppakken,” vertelt René van Ginderen, wethouder sport.

Betere bereikbaarheid, betere verdeling ruimtes

Van Ginderen is blij met Sportfondsen Nederland. “Een belangrijk uitgangspunt bij de aanbesteding was om deze binnensportaccommodaties onder zo gunstig mogelijke voorwaarden te kunnen aanbieden aan (sport-)verenigingen en scholen die er gebruik van maken,” legt hij uit. “Daarbij hebben we gekeken naar prijs én naar kwaliteit. Sportfondsen Nederland kwam daarbij als beste uit de bus.”

Tycho Knevel van Sportfondsen Nederland denkt dat het gunstiger is dat zij nu de enige beheerder zijn. “Eén reserveringssysteem, één contactpersoon, één emailadres. De bereikbaarheid wordt groter. En de inzichtelijkheid waar dan ruimtes beschikbaar zijn wordt ook verbeterd,” legt hij uit. “Dus in die zin: veel voordelen, ja.”

Gemakkelijker, toegankelijker en betaalbaarder

Wethouder van Ginderen denkt dat de gebruikers van de sporthallen er veel voordeel van kunnen hebben dat er nu maar één beheerder is. “Dan kunnen we de spreiding beter aan. Dat we het voor onze inwoners, onze verenigingen, onze scholen gemakkelijker kunnen maken, toegankelijker, maar ook betaalbaarder. En dat zijn eigenlijk voor ons de meest belangrijke uitgangspunten.”

Het contract met Sportfondsen Nederland is 10 jaar geldig. Volgens Erik-Jan Blook, beleidsadviseur van de gemeente Roosendaal, is zo’n langere periode nodig als je wilt dat een beheerder ook echt gaat inversteren in de sporthallen. “Je moet je voorstellen dat als je start, dan heb je een kantine of iets dergelijks waarvan je zegt ‘nou, daar willen we flink in investeren om dat beter te maken, leuker te maken voor de omgeving’. Maar dat doe je niet voor een periode van een paar jaar, want dat verdien je niet terug,” legt hij uit.

10 jaar zorgt voor betrouwbare partner die wil investeren

Bij een contract voor 10 jaar kan Sportfondsen Nederland ook meer doen aan het milieuvriendelijker maken van de gebouwen, vertelt Blook. “Wettelijk is het zo geregeld dat de exploitant duurzaamheidsmaatregelen, zonnepanelen en dergelijke, voor een periode van 5 jaar zelf moet doen. Als je er dan maar 5 jaar zit, dan ga je dat dus niet doen,” legt de beleidsadviseur uit. “Dus een periode van 10 jaar maakt dat je een betrouwbare partner krijgt die ook echt investeert en ook echt z’n nek uit gaat steken om er een succes van te maken.”

Dat is Sportfondsen Nederland met Blook eens. “Maar ook als het gaat om het aangaan van relaties en het samen kijken van waar liggen de voordelen en hoe kunnen we met elkaar zorgen voor een vitaler Roosendaal, maakt die 10 jaar wel erg prettig voor ons. Want dat is ook waar wij als organisatie voor staan,” vult Knevel aan.