Steenbergen

Sprinten voor de winst tijdens Kleine Tour Steenbergen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Keihard sprinten met je fiets om de tegenstander te verslaan. Dat hebben de ruim tweehonderd deelnemers van de Kleine Tour in Steenbergen dinsdagochtend gedaan. De winnaar van de pittige sprintwedstrijd wint een gele trui. Het is de 54ste editie van het fietsevenement.

De jonge deelnemers weten het goed uit te leggen: “Je hebt steeds twee renners die zo snel mogelijk naar de overkant moeten sprinten”, vertelt een jongen. Hoe hij zich daarop heeft voorbereid? “Ja gewoon, goed slapen”, zegt hij nuchter.

Coen Embregts is de voorzitter van Stichting Kleine Tour Steenbergen. “De hele week zijn 216 kinderen met hun fiets bezig”, vertelt hij. Ze leggen, verspreid over de dagen, verschillende onderdelen en etappes af. Zo zijn de renners dinsdagochtend gestart met de sprintwedstrijd op de Laurentiusdijk in Welberg. Na deze wedstrijd is de karavaan naar het Belgische Essen gefietst. Woensdagochtend staat de behendigheidsrit op de planning. Ook daar maakt ZuidWest Update een reportage over.

Tijdens de wedstrijd wordt rekening gehouden met de leeftijd van de deelnemers en het soort fiets dat ze hebben. “Iemand met een racefiets krijgt bijvoorbeeld meer strafpunten dan iemand met een gewone fiets of een mountainbike”, vervolgt de voorzitter. Op die manier blijft de wedstrijd eerlijk. De deelnemers horen ‘s avonds pas wie er gewonnen heeft. “En diegene krijgt een gele trui!”

Meedoen is belangrijker dan winnen

Een jongen met een donkerblauwe trui heeft de sprint tegen zijn tegenstander gewonnen. “Ik zal de naam van mijn tegenstander niet noemen, want dat zal hij niet zo leuk vinden”, begint hij. “Maar hij reed voorop en de laatste meters haalde ik hem nog net in. Met een klein stukje verschil heb ik dus gewonnen.” Op de warmte is hij overigens goed voorbereid. “Ik moet me goed insmeren van mijn moeder. En water drinken, dat vind ik best lekker.” Zijn verwachtingen voor de woensdag zijn niet hoog. “Ik ben niet zo goed in behendigheid. Gelukkig is het vandaag wel goed gegaan. Ik doe niet mee voor de strijd, maar gewoon voor de lol.”

De jongensploeg van Era Content + Makerlaars Pieter Hommel hebben maandag gewonnen. Hun tactiek? “De fanatiekelingen zoveel mogelijk motiveren”, vertelt één van de ploegleiders. “En de jongens die meedoen voor de lol, die doen mee voor de lol. Het gaat vooral om het hebben van een leuke week. Meedoen is belangrijker dan winnen.”