Sprokkelgroen brengt de gemeente geld in het laatje
Foto: Pixabay
Sprokkelgroen brengt de gemeente geld in het laatje. Toch staat niet iedereen in Bergen op Zoom te springen om een sprokkelgroenstrook aan te schaffen en daarom heeft de VVD met GBWP, BSD en Samen0164 een voorstel om de verkoop van reststroken te stimuleren. De kleine stukken openbaar groen, vaak niet groter dan enkele vierkante meters, worden voor een relatief klein bedrag verkocht aan eigenaren van de aangrenzende woningen. Zo kunnen de bewoners bijvoorbeeld hun voortuin of oprijlaan vergroten.
Door: Han Verbeem en Hans-Jorg van Broekhoven
De gemeente Bergen op Zoom houdt leegverkoop als het om onroerend goed gaat. Enerzijds wil Bergen op Zoom de onderhoudskosten drukken en de verkoop van nutteloze of overbodige percelen levert extra geld op. In de raadscommissie van woensdag bespraken de Bergse raadspolitici het plan van de VVD om restpercelen in de verkoop te doen. De liberalen dienen tijdens de raadsvergadering daarom met GBWP, BSD en Samen0164 de motie in, die op voorhand op sympathie van de wethouder kan rekenen.
Geen duidelijke regels
Initiatiefnemer Jim Bernaards (VVD) stelt dat er momenteel geen duidelijke regels gelden voor de verkoop van gemeentelijke restpercelen; de communicatie naar de inwoners is niet duidelijk. Terwijl huiseigenaren wél geinteresseerd zijn om sprokkelgroen over te nemen en de onderhoudskosten hiervoor te dragen. Maar, zo benadrukte Bernaards: het komt helaas ook voor dat huiseigenaren zonder toestemming zichzelf stukken gemeentegrond toe-eigenen. Er zou daarom ook beter gecontroleerd moeten worden op onrechtmatig gebruik. Oguz Gözde (PvdA) pleit voor realistische vierkantemeterprijzen en wil eveens controle op het illegaal toe-eigenen van grond. Reinoud Krijnen (Samen 0164) vindt dat de gemeente de inwoners proactief moet benaderen: “Neem ze mee in het proces en ga je niet verschuilen achter procedures”, zo is zijn oproep aan het college.
Kosten en baten
De grootste Bergse raadspartij en mede-indiener GBWP benadrukt dat de gemeente al jaren bezig is om restpercelen te verkopen. En daar zijn veel ambtelijke uren aan besteed. “Is het dat wel waard”, vraagt GBWP zich af. Daarom zouden meer eenvoudige en heldere regels opgesteld moeten worden. Meino Dam van Lijst Linssen vult aan: “Als je die stroken verkoopt, doe dat dan ook tegen een aantrekkelijke prijs.” Peter van den Ouden (GroenLinks) vindt de verkoop van sprokkelgroen prima “mits het groen wel groen blijft.” D66-raadslid Ufuk Cuman betwijfelt eveneens of de kosten wel tegen de baten opwegen. De verkoop van sprokkelgroen moet immers goed geregeld zijn en dan wordt het al snel maatwerk. “Dat kost geld, tijd en energie.” Bovendien, aan wie verkoop je een perceel? Er kunnen ook andere belanghebbenden zijn waarmee de gemeente rekening dient te houden.
Haken en ogen
Cuman krijgt bijval van Erik Verbogt (CDA). Er zitten nogal wat haken en ogen aan het plan, aldus Verbogt. Zo’n 4 jaar geleden is een soortgelijke motie in de raad besproken en die haalde het toen niet. Kijk naar Roosendaal, merkt Verbogt op. “Daar zjin tijdelijke overeenkomsten met inwoners gemaakt over tijdelijk beheer.”
Opties op een rijtje
Wethouder Patrick van der Velden noem het “een sympathieke motie” en is bereid de inwoners van Bergen op Zoom te wijzen op de mogelijkheden bij snippergroen. “Kijkend naar wat het oplevert en kijkend naar huidig oneigenlijk gebruik.” De lokale bewindsman wil alle opties op een rijtje zetten en stelt voor de motie verder aan te vullen. Daar zijn de VVD en ook GBWP het mee eens.