Putte

Stadlander gaat houten huurwoningen bouwen in Putte

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Op de locatie van de Postbaan en Zr. Will van Hooijdonkstraat in Putte staan de 20 oude duplexwoningen van woningcorporatie Stadlander op het punt om gesloopt te worden. Binnenkort zullen hier 18 nieuwe sociale huurwoningen verrijzen, gebouwd van hout en andere biobased materialen. Een bezoek ter plekke geeft een goed beeld van de plannen en de duurzame aanpak die Stadlander en bouwpartner Tala hanteren.

Alexander Henst, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander, is enthousiast over het project aan de rand van het dorp. “Het is een prachtige plek voor ons nieuwe project, waarin we volledig gaan inzetten op houtbouw en biobased materialen”, legt Henst uit. De nieuwe woningen komen in een parkachtige setting met veel aandacht voor groen.

De bestaande woningen zijn gebouwd in 1981 en 1982 en zijn volgens de ontwikkelaar verouderd en slecht geïsoleerd. “De mogelijkheden om deze te verduurzamen zijn zeer beperkt. Daarom hebben we besloten om hier compleet nieuwe woningen te bouwen, die veel beter aansluiten op de huidige eisen voor duurzaamheid en wooncomfort.”

De bouw op locatie kan heel snel verlopen

Een van de grootste voordelen van de houtbouw is de snelle bouwtijd. “We bouwen de modules in de fabriek onder optimale omstandigheden, wat betekent dat de bouw op locatie heel snel kan verlopen”, vertelt Henst. “We gaan hier straks anderhalf tot twee modules per dag op elkaar stapelen. Hierdoor is de overlast voor de omgeving minimaal, wat een groot voordeel is voor de buurt.”

Biobased

De woningen bestaan grotendeels uit biobased materialen en worden geplaatst met behulp van een kraan die de modules in korte tijd op hun plek hijst. Dit proces zorgt niet alleen voor snelheid, maar ook voor een minimale impact op het milieu. “Onze keuze voor hout en andere biobased materialen draagt bij aan CO2-reductie en zorgt voor een gezond leefklimaat in de woningen”, zegt Ieke Selen, mede-oprichter van Tala, de bouwer van de woningen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De houten woningen komen in een parkachtige omgeving te staan.
De houten woningen komen in een parkachtige omgeving te staan.

Ecologische leefstijl

Naast duurzaamheid heeft Stadlander ook oog voor de sociale kant van het wonen. “We willen niet alleen duurzame woningen bouwen, maar ook bijdragen aan de gemeenschap”, zegt Henst. “We hopen dat hier straks achttien gezinnen komen wonen die betrokken zijn bij Putte en bewust kiezen voor een ecologische leefstijl. De gemeenschappelijke binnentuin willen we samen met de nieuwe huurders en de omwonenden inrichten.”

Henst maakt zich geen zorgen dat de architectuur van de woningen niet goed aansluit op de bestaande wijk. Want de hoogte en de vorm van de woningen is afgestemd op de huidige bebouwing. “Het hout sluit qua uitstraling goed aan bij de natuurlijke omgeving en biedt een mooie overgang van het dorp naar het bos”, legt Henst uit.

Toekomstige bewoners

In juli organiseerden Stadlander en Tala een inloopmiddag voor omwonenden in MFC De Biezen om de plannen toe te lichten. Hoewel het evenement rustig bezocht was, blijven de ontwikkelaars vastberaden om de buurt te betrekken. “We willen samen met de omwonenden zorgen voor een prettige leefomgeving, inclusief voldoende parkeergelegenheid en groen”, aldus Henst.

De sloop van de oude woningen start in oktober, waarna de bouw van de nieuwe houten woningen begin volgend jaar begint. Stadlander verwacht de woningen al voor de zomer van 2025 te kunnen opleveren aan de nieuwe bewoners.

Plattegrond van hoe Stadlander de inrichting van het terrein voor zich ziet.