Bergen op Zoom

Staking SABIC: ‘We vragen geen loonsverhoging maar een prijscompensatie’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor de medewerkers van chemiereus SABIC zijn vastgelopen en daarom leggen medewerkers het werk neer. Van protesterende medewerkers bij het bedrijf aan de Plasticslaan in Bergen op Zoom is geen sprake. En ook het neerleggen van het werk gebeurt met de nodige behoedzaamheid.

Het jaarlijkse ritueel van de cao-onderhandelingen speelt weer, zegt FNV-vakbondsbestuurder Paul Smink. Je ziet het in veel meer sectoren, en ook bij dit chemiebedrijf waar meer dan duizend mensen werken. “Je ziet dat de loonsverhogingen moeilijk de inflatie bijhouden. Steeds meer mensen merken dat ze aan het eind van de maand nog een stukje geld tekort komen.”

Veiligheidsrisico’s

Medewerkers die staken, kunnen zich op een externe locatie melden bij de vakbond. “Dat hebben we expres zo gedaan. Het is een chemisch terrein met alle veiligheidsrisico’s van dien. We willen niet dat mensen hier lopen te muiten of drukte te maken.” Stakers melden zich maandag en dinsdag druppelsgewijs in zalencentrum De Raayberg in Bergen op Zoom. Door zich te melden krijgen ze een stakingsvergoeding van 75 euro.

Lees ook: Een week lang stakingen bij Sabic in Bergen op Zoom

Prijscompensatie

Eén van de stakers die zich dinsdag meldt is Ali Kaplan. Hij herkent het verhaal van Smink als geen ander. “Het is elk jaar hetzelfde bij SABIC.” De smoesjes van zijn werkgever pikt hij niet langer, zegt hij, want niemand ontkomt eraan dat alles duurder is geworden. “We vragen geen loonsverhoging maar puur een prijscompensatie!”

Bij SABIC denken ze nog dat we 10 jaar geleden leven

Smink voert de regie bij de onderhandelingen met werkgever SABIC. Volgens hem heeft het bedrijf een salarisaanbod gedaan wat niet in de buurt komt van de gevraagde tien procent. “Ze hebben ongeveer zes procent in de aanbieding.”

Met een gebalde vuist laat ook Rene Witjes weten daar niet mee akkoord te gaan. Voor het eerst in zijn veertigjarige carrière doet hij mee aan een staking. “Er is heel veel onvrede door de situatie in de wereld. Bij SABIC denken ze nog dat we 10 jaar geleden leven”, laat hij weten aan ZuidWest Update.

Onderhandelingen

De chemicus wordt bijgestaan door collega’s die scheldwoorden niet schuwen als het over hun werkgever gaat. Maar zij willen uit angst voor de werkgever niet in beeld. Hoe strijdlustig sommige stakers zijn, zo behoedzaam wordt het werk neergelegd. “Het is niet zoals in het vervoer. Een bus kun je aan de kant zetten maar een chemische fabriek niet. Het duurt dagen voordat je die veilig weggezet kan hebben”, legt Witjes uit. Het proces om de boel langzaam en veilig stil te leggen begon afgelopen vrijdag en zal omstreeks donderdag afgerond zijn. Hoelang de staking zal duren hangt volledig af van de ontwikkelingen aan de onderhandelingstafel.

SABIC bevestigt dat er onderhandelingen worden gevoerd met de vakbonden over een nieuwe cao. “Met betrekking tot de aangekondigde acties zal SABIC er nauw op toezien dat die zodanig verlopen dat de benodigde zorg voor medewerkers, stakeholders, veiligheid en milieu onder alle omstandigheden gewaarborgd zijn. Daarnaast hopen we nog steeds op een constructieve manier tot een oplossing te komen.”

Lees ook: Met Sabic-zitkunstwerken is wijkje bij ScheldeVesting écht af: ‘Chemie verbindt’ Lees ook: SABIC loost jaarlijks 50 kilo PFAS in Westerschelde, mét toestemming Lees ook: SABIC schenkt duo-fietsen aan S&L zorg: ‘Rolls Royce onder de duo-fietsen’ Lees ook: SABIC maakt door coronacrisis meer kunstglasplaten dan ooit Lees ook: Streep door plannen Sabic: rechtbank vernietigt vergunningen biomassacentrale