Stankoverlast aanpakken door afval nog beter te scheiden
Foto: Shutterstock.
Afgelopen zomer klaagden in Roosendaal veel mensen over stankoverlast in hun grijze container. Voor D66, GroenLinks en PvdA is dat reden om vragen te stellen aan het college. Want de klachten zijn niet alleen te wijten aan de hittegolf. Er is nog iets anders aan de hand.
Door: Kitty Joachems
Roosendaal ging begin dit jaar over op een systeem waarin de grijze container eens per vier weken geleegd wordt in plaats van eens per twee weken. Inmiddels tonen de cijfers aan dat die aanpak het gewenste resultaat heeft. De hoeveelheid restafval is afgenomen. Maar nu steekt dus een ander probleem de kop op. Stankoverlast.
Voedselresten
Harm Emmen, fractievoorzitter van D66 denkt dat de oorzaak moet worden gezocht in wat er in de grijze container verdwijnt. “Wij vermoeden dat mensen nog steeds voedselresten bij het restafval gooien met alle gevolgen van dien. Samen met GroenLinks en PvdA hebben we het college nu gevraagd of zij dat beeld herkennen”.
Geld besparen
Begin september is tijdens een themabijeenkomst met de gemeenteraad ook over afval scheiden gesproken. Tegelijkertijd is een campagne gestart om mensen nog beter te informeren over wat wel en wat niet in de grijze bak hoort. Dat is volgens Emmen een stap in de goede richting. “Met plaatjes en stickers leren mensen op een laagdrempelige manier hoe ze hun afval goed kunnen scheiden”. Toch zou hij graag zien dat de voorlichting nog een stapje verder gaat. “Het is belangrijk om mensen ook bewust te maken van de gevolgen van goed scheiden. Als je goed scheidt heb je minder overlast, minder stank en scheelt het je ook nog eens veel geld”, zegt Emmen.
Achteraf scheiden
Hij verwijst daarbij naar een oplossing die veel politieke partijen in Roosendaal wel zien zitten. “Als je je plastic afval in de grijze bak gooit en in die bak alleen nog droog afval zit dan is al dat afval te recyclen. Dan kan het afval achteraf gescheiden worden door Saver en hoeft de gemeente geen extra geld te vragen voor elke lediging”, stelt Emmen. Het debat hierover is in Roosendaal nog volop gaande. “Het is de vraag of het ons lukt om dat te bereiken”, stelt Emmen. “Zolang er voedselresten in de grijze bak worden gegooid kun je onmogelijk van de mensen van Saver vragen om ons afval achteraf te scheiden”.
Luister hieronder naar het interview met Harm Emmen (uit het politieke radioprogramma Het Fractiehuis):