Bergen op Zoom

Startschot van de Krabbenfoor is gegeven

Marieke Boot Marieke Boot

De Krabbenfoor is met veel bombarie gestart op donderdagmiddag. Onder het toeziend oog van de wethouder, de burgemeester en een heel gevolg is er een heus startschot gegeven door de Borgerij Berghen opden Zoom. Een goed begin van het feestelijke vierdaagse evenement. De jaarmarkt is tot en met zondag te bezoeken.

Burgemeester Margo Mulder is aanwezig bij de opening van het evenement. “Ik verheug me er op om alle kramen te bezoeken en lekker te gaan eten”, vertelt ze. “Dit is mijn tweede eerste keer dat ik de Krabbenfoor bezoek. Dat is ook iets om te vieren. Er is hier natuurlijk altijd wat te doen. Er is muziek en er zijn optredens. Het bevordert de leefbaarheid van de stad en het is tegelijkertijd een hele mooie manier om onze stad op z’n mooist te laten zien.”

Krabbenfoor is typisch bourgondisch Bergen op Zoom.

Ook de bezoekers weten de stad op donderdag al goed te vinden. Jong en oud struinen in de binnenstad de kraampjes af op zoek naar leuke vondsten. Er zijn veel jaarlijks terugkerende bezoekers. Dit evenement wordt echt gezien als een gezellig feestje. Zo geeft een bezoeker aan: “Het is altijd genieten en je ziet ook dat de mensen genieten. Echt typisch bourgondisch Bergen op Zoom.”

Voor wethouder Dominique Hopmans is de Krabbenfoor een moment om te laten zien wat Bergen op Zoom in huis heeft. “Ik hoop dat de Krabbenfoor teweeg brengt dat er veel bezoekers vanuit Bergen op Zoom, maar ook van buiten Bergen op Zoom, de gemeente bezoeken”, zegt hij. “En ik hoop dat de mensen vanuit onze gemeente denken: laat ik eens wat vaker naar de binnenstad gaan. En als de zon schijnt, trekt de stad nóg meer bezoekers.”

Gevarieerd programma

In de straten gebeurt van alles. Acteurs van lokale toneelvereniging Phoenix verrassen het publiek met hun acts.

Op de voorste binnenplaats van het stadspaleis Markiezenhof is de jaarlijkse kunstmarkt te vinden met lokale en niet-lokale kunstenaars. Zij laten hun mooiste creaties zien. Op het achterplein bevindt zich het cultuurplein. De verschillende lokale verenigingen promoten hier de rijke verenigingscultuur van Bergen op Zoom.

’s Middags en ’s avonds is er iedere Krabbenfoordag live muziek op het Beursplein en op de Grote Markt. Variërend van een Hollandse avond naar dansbare muziek van lokale dj’s en vrolijke meezingers.

Meer dan 200 kramen

Het diverse aanbod van kramen is groot. Met meer dan 200 kramen is er van alles te koop. Ook lokale ondernemers die voor hun winkel hun koopwaar aanbieden, vaak tegen scherpe prijzen. Breng naast de kramen vooral een bezoekje aan de Pasar Malam in de Potterstraat. “Heerlijk eten daar”, tipt burgemeester Mulder.

Lees ook: Muziek, cultuur en shoppen: Krabbenfoor komt er weer aan