Bergen op Zoom

Stefan neemt je mee op vogelexcursie: ‘Vogels kijken kan altijd en overal’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Er zijn maar weinig vogels die Stefan Brugmans niet herkent. En is dat wel het geval, dan heeft hij in een mum van tijd in zijn vogelgids gevonden welke vogel het is. Sinds kort deelt de 30-jarige Roosendaler zijn kennis en passie in excursies in de natuur. Wij gingen mee op vogelexcursie!

Op een zonnige, maar winderige vrijdagochtend ontmoetten we Stefan voor een van zijn excursies in Bergen op Zoom. “Vandaag is het een beetje winderig, maar het einde van de zomer brengt altijd verrassingen,” vertelt hij enthousiast. Hoewel het weer misschien niet ideaal lijkt, is de kans op het zien van trekvogels volgens Brugmans groot. “En met een beetje geluk flitst er zelfs een visarend voorbij.”

Verrekijker

De excursie begint op de parkeerplaats, waar Stefan zijn deelnemers verwelkomt met een set verrekijkers. “Veel mensen weten niet hoe ze een verrekijker goed moeten gebruiken. Ik geef een korte uitleg en al snel gaan we op pad,” legt hij uit. De groep maakt kennis met de verschillende biotopen van het gebied en speurt naar zoveel mogelijk vogelsoorten.

Al wandelend langs het pad naar de vogelkijkhut, valt er van alles te zien. “Toen we hier aankwamen, zagen we gelijk flamingo’s in de verte. Ze knalden er echt uit door hun roze kleur,” vertelt Stefan terwijl hij enthousiast verdergaat over een bruine kiekendief die door een van de deelnemers werd gespot.

Mindfull

De excursieleider is vandaag met vijf deelnemers op pad en geniet zichtbaar van het delen van zijn passie. “De laatste vijf jaren is vogels kijken echt mijn leven geworden,” zegt hij met een glimlach. Hij hoopt dat deelnemers aan zijn excursies niet alleen een nieuwe hobby overhouden, maar ook een diepere verbinding met de natuur ontwikkelen. “Je bent in de natuur, je wandelt, prikkelt je zintuigen, en dat ontspant. Het is een fijne manier van leven die ik graag wil doorgeven.”

Haal een paar tegels uit je tuin, plant inheemse kruiden en lok zo meer vogels naar je tuin

Stefan ziet zijn vogeltochten als een manier om mensen bewust te maken van het belang van natuurbescherming. “Het gaat niet goed met de natuur, en daarom is het belangrijk om mensen erbij te betrekken en hen bewuste keuzes te laten maken,” legt hij uit. Hij moedigt mensen aan om vogels niet alleen in natuurgebieden te spotten, maar ook in hun eigen achtertuin. “Haal een paar tegels uit je tuin, plant inheemse kruiden en lok zo meer vogels naar je tuin. Vogels kijken kan altijd en overal.”

Sinds Brugmans eerder dit jaar zijn bedrijf oprichtte, heeft hij al zo’n twintig excursies gegeven. En terwijl hij zijn bedrijf langzaam uitbreidt, droomt Stefan van nog meer manieren om zijn liefde voor vogels en natuur te delen, zoals het ontwikkelen van een educatieve app of het organiseren van kinderfeestjes.