Bergen op Zoom

Sterck spreekt Bergs college aan op behandeling schoen­maakster Sint Josephstraat

Afbeelding: Google Street View, opname 16 juli 2016. Toen al was te zien dat het dak er slecht aan toe was.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het bestuur van ondernemersvereniging Sterck heeft het college van de gemeente Bergen op Zoom een brief gestuurd, met de vraag zorgvuldig om te gaan met het lokale bedrijfsleven. Dit naar aanleiding van een langslepend geschil met schoenmaakster Ingrid Snepvangers.

De aanleiding van de brief is een publicatie van onze onderzoeksredactie, over wat de schoenmaakster zoal overkwam toen ze een juridisch conflict kreeg met het bedrijf waarvan ze haar toenmalige winkelpand huurde.

Onveilige situatie

De beheerder wilde het kapotte dak van de Sint Josephstraat 26 niet repareren en dat zorgde voor gevaarlijke situaties, ook voor passanten. Ingrid had daarom de gemeente ingeschakeld en die schreef de exploitant aan met een duidelijke boodschap: Binnen vier weken zorgen dat de onveilige situatie is verholpen, anders wordt het als een overtreding beschouwd.

Kort na die aanzegging trok de gemeente die procedure in, zonder opgaaf van reden, en verklaarde de betreffende ambtenaar zelfs dat het dak gemaakt was. In feite was er echter niets veranderd. Helaas geloofde de rechter tot twee maal toe die onjuiste verklaring en dat droeg ertoe bij dat Snepvangers de rechtszaken met de verhuurder verloor. Het kostte haar vele tienduizenden euro’s. Ook twee gesprekken met wethouder Letty Demmers en een interne klachtenprocedure leverden niet op dat de verklaring van toen werd teruggedraaid. Het hele verhaal lees je hier (link).

Nodige vragen

Ondernemersvereniging Sterck vindt dus ook wat van de wijze waarop met de onderneemster en de hele situatie is omgegaan door de gemeente. Het bestuur meldt in een brief, gericht aan de burgemeester en wethouders, niet het hele dossier te kennen maar wel de nodige vragen te hebben over de wijze waarop met Snepvangers is omgegaan. Er wordt onder meer gesteld:

“De rol van de Gemeente als handhaver van de openbare orde (lees in dit geval ‘de veiligheid van het onderhavige pand’) is een zeer serieuze aangelegenheid, waarop ondernemers altijd moeten kunnen vertrouwen. Het is voor ons duidelijk, dat het vertrouwen, wat mevrouw Snepvangers in de Gemeentelijke organisatie mocht hebben, in deze onderhavige kwestie geschonden is.”

Herhaling voorkomen

Namens de ondernemers meldt de secretaris dat de vereniging en het bestuur graag vooruit kijken: “Eén van de krachten van een organisatie , groot of klein en ongeacht achterban of belang, is gebaseerd op de wijze waarop geleerd wordt van zaken, die in het verleden zijn fout gegaan.” Sterck wil dan ook graag geborgd zien dat dergelijke situaties tot het verleden behoren. Het dringende verzoek in de brief is om voortaan echt anders en vooral eerlijker met ondernemers om te gaan en er voor te zorgen “dat soortgelijke incidenten zijn uitgesloten.”

Ook politiek roert zich

Niet alleen Sterck heeft naar aanleiding van het eerdere artikel de gemeente aangeschreven. Julien Voets, fractievoorzitter van Lokaal Realisme, heeft eveneens vragen gesteld. Hij wacht met reageren richting onze redactie tot er antwoorden zijn op wat hij van het college wil weten inzake deze kwestie.