Bergen op Zoom

Groen licht voor 380KV-station bij De Pals: geen uitstel, De Spie valt af

De huidige situatie bij De Pals (boven) en de toekomstige situatie (onder) na de bouw van het station na 30 jaar, als de bomen volgroeid zijn.

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse gemeenteraad is met een krappe meerderheid akkoord gegaan met het bestemmingsplan van het voor West-Brabant en Zeeland belangrijke 380KV-verdeelstation. Dit komt bij gemaal De Pals langs het Schelde-Rijnkanaal, aan de overzijde van Tholen-stad. Zeventien van de aanwezige raadsleden zijn voor, dertien tegen. Het Zeeuwse provinciebestuur had de raadsleden opgeroepen om snel de knoop door te hakken.

Audio: Selin Karar (GroenLinks-PvdA) vindt het belangrijk dat de verduurzaming van bedrijven kan doorgaan – ook al gaat dit ten koste van het landschap in de polder. Haar motie voor de bouw van  energyhubs krijgt steun van een ruime raadsmeerderheid.

De coalitie in Bergen op Zoom van VVD, Lokaal Realisme, GroenLinks/PvdA, CDA en D66 is voorstander van het plan en heeft de steun van SP. De uitkomst was in de aanloop naar de besluitenraad onzeker, ook omdat onduidelijkheid was over de afwezigheid van enkele raadsleden. Uiteindelijk blijven drie zetels leeg: Sander Siebelink (V-BoZ), Betsy de Kock (GBWP) en Jovita Dorigo (D66).

Tegenvoorstel verworpen

Tegen de bouw in de polder is grote maatschappelijke weerstand in Lepelstraat, maar ook in het naburige Tholen-stad. Een voorstel van GBWP om de besluitvorming voorlopig uit te stellen, en de raad extra tijd te gunnen voor een nieuwe onderzoek naar alternatieve locatie De Spie, heeft het niet gehaald. Datzelfde geldt voor een GBWP-amendement om meer geluidswerende maatregelen af te dwingen bij netbeheerder TenneT. Een motie van raadslid Selin Karar (GroenLinks-PvdA) voor de plaatsing van lokale energyhubs -opslagbatterijen voor het bedrijfsleven- naar Thools voorbeeld is wel aangenomen.

Geen vertraging

De Bergse coalitie is unaniem: verder uitstel van de bouw van het verdeelstation zou de versterking van het elektriciteitsnet in de regio ernstige vertraging toebrengen. Dat raakt met name ondernemers op Tholen en Schouwen-Duiveland, die nu niet kunnen verduurzamen omdat er geen aansluitingen meer mogelijk zijn. Het Zeeuwse provinciebestuur had de raadsleden opgeroepen om snel de knoop door te hakken. Aan deze oproep heeft de Bergse raad donderdagavond gehoor gegeven.

Lees ook: Met verzet Sabic tegen alternatief 380KV-tracé lijkt hoop voor De Spie te vervliegen Lees ook: Nieuwsanalyse – Verblind door fanatisme: strijden voor De Spie tegen beter weten in