Stichting Podiumkunsten: ‘We hebben nu een toekomst als poppodium en theater’
De fusie tussen poppodium Gebouw-T en theater de Maagd in Bergen op Zoom is een feit. Maandagmiddag was de officiële aftrap van de nieuwe organisatie waarin cultuur, overheid, bedrijfsleven en onderwijs nauw samenwerken.
Betrokkene vanuit die sectoren waren maandagmiddag getuige van een middagvullend programma in de Maagd. Bezoekers zaten niet in de rode stoeltjes in de stijlvolle zaal, maar achter het gordijn op een tribune op het podium. Ze kregen letterlijk en figuurlijk een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van Stichting Podiumkunsten Bergen op Zoom en Omstreken (SPBO).
Fusie
Hoe feestelijk de aftrap is, zo serieus is de aanleiding voor de nieuwe organisatie. “We waren heel flauw gezegd één van de businesscases van de gemeente”, zegt Gert-Jan de Koster, bestuurder van SPBO.”Het poppodium zat al onder een aparte stichting en het theater was onderdeel van de gemeente. De fusie heeft anderhalf jaar geduurd en het is een bumpy road geweest.”
Hybride leeromgeving
Ondanks alle hobbels en kuilen in de weg is het volgens hem gelukt om een eigentijdse podiumkunsten organisatie neer te zetten. Het theater en het poppodium zijn niet alleen plekken waar bezoekers van cultuur kunnen genieten, het is ook een leeromgeving. Zo is er een nauwe samenwerking met Curio, waarbij leerlingen projectmatig op locatie werken. “Deze omgeving is voor onze studenten heel leuk omdat het een nieuwe leeromgeving is waarbij ze met andere mensen en technieken te maken hebben”, legt Jerry van Schilt van Curio uit.
Lees ook: Life on Stage zet theatertechniek in de spotlightEen voorbeeld van zo’n project vanuit de hybride leeromgeving is een halogeen spotlight die door studenten beweegbaar is gemaakt. “We creëren een plek waarin je letterlijk ruimte geeft. Als we een student een opdracht geven dan geven de ook de mogelijkheid om het uit te voeren en niet alleen om het op papier te doen.” De leeromgeving kan niet alleen kansen bieden voor studenten theatertechniek, maar ook voor studenten in richtingen als techniek, management en personeelszaken. “We geven ruimte aan mensen om een vak te leren.”
Inspiratiebron
De creativiteit die de jonge mensen met zich meebrengen zijn ook een kans voor de organisatie, zegt Freek Marks, sales director smart infrastructure bij Siemens. “Er zit veel creativiteit in kinderen. Dat moeten we minder snel platslaan maar we moeten het als een inspiratiebron zien. Een mooie kans om onszelf op het gebied van toneel te profileren.”
Programeren met lef
Ook muziekjournalist Willem Jongeneelen zit maandagmiddag in de zaal. Hij ziet een innoverende organisatie met potentie, maar is ook kritisch. “Ik ben bang dat als er bezuinigd wordt dat het programma gaat vervlakken. Natuurlijk is het leuk als Stef Bos een zaal uitverkoopt of dat heel veel mensen naar het Oktoberfest gaan. Maar daarnaast is het ook heel mooi dat er in de Maagd naar een fatsoenlijke balletvoorstelling gekeken kan worden of een dat er in Gebouw-T een niche popgroep geprogrammeerd wordt.” In een videoboodschap doet Jongeneelen ook een beroep op mensen om niet alleen bekende artiesten te bezoeken.
Lees ook: Lachen, gieren en brullen tijdens de Comedy Nights in Gebouw-TCees van Weesenbeeck deelt die wens. “De twee organisaties liggen van nature in elkaars verlengde. Maar het mooiste is als het voor het publiek wat betekent. Deze organisatie is zo stevig dat er de kans is om met lef te programmeren. Het is mijn wens dat het publiek over een jaar of vijf een verbetering opmerkt.”
De oprichting van Stichting Podiumkunsten Bergen op Zoom en Omstreken is een nieuw hoofdstuk voor Gebouw-T en De Maagd. Gert-Jan de Koster: “We zijn nog niet waar we willen zijn maar we hebben nu een toekomst als poppodium en theater.”