Bergen op Zoom

Stichting Samen Werken stopt: “Helaas is dit voor de toekomst wel de beste optie”

Redactie Redactie

Het doek valt voor Stichting Samen Werken. Dertig jaar lang hield de stichting zich bezig met sociale activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ingrijpende besluit was volgens directeur Leon Langenberg onvermijdelijk. De financiële situatie van de stichting was niet houdbaar en de mogelijkheden voor de cliënten waren te beperkt.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Stichting Samen Werken werd in 1991 opgericht. Door het organiseren van verschillende activiteiten hoopt de stichting mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en zonder duidelijk arbeidsperspectief waar mogelijk toe te leiden tot werk. Hierdoor moeten zij weer mee kunnen doen in de maatschappij.

Besluit

“Sociale activering is nog steeds een actueel vraagstuk maar vraagt om meer maatwerk en een betere aansluiting bij de lokale situatie”, valt te lezen in het persbericht. De stichting besloot zich in juli 2020, om dit te kunnen blijven garanderen voor de cliënten, te oriënteren op de toekomst. Door financiële problemen kan het maatwerk en een betere aansluiting bij de lokale situatie niet geleverd worden.

Ook zou de stichting opzoek moeten gaan naar nieuwe huisvesting omdat ze hun pand in Bergen op Zoom halverwege 2021 moeten verlaten. Daarnaast ziet de situatie bij de deelnemende gemeenten er ook niet rooskleurig uit. Dit alles leidt tot het opheffen van de stichting, per 1 april 2021. “Het is niet langer verantwoord om de stichting voort te laten bestaan”, vertelt directeur Leon Langenberg.

Begeleiding

Het werk van de trajectbegeleiders van Stichting Samen Werken gaat vrijwel zeker over naar de betrokken gemeenten (Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom).

Het is niet makkelijk om te wennen aan een nieuwe situatie voor de deelnemers van Stichting Samen Werken. Dit besluit heeft een enorme impact op deze doelgroep. Om alles zo intact als mogelijk te houden voert de stichting gesprekken over het onderbrengen van activiteiten bij andere organisaties, deze gesprekken zijn ver gevorderd. Dit besluit is met het oog op de toekomst genomen. “Helaas is dit voor de toekomst wel de beste optie”, aldus Langenberg.

Onderdelen

Dit zijn de plannen die zijn besproken in de gesprekken: De afdeling demontage en de fietsenmakerij worden overgedragen aan stichting ‘Kringloper’ (onderdeel van SAVER), maatschappelijke klussen (waaronder de prikroutes) krijgen een plek bij WVS-groep, de tak ‘toezicht en beveiliging’ wordt overgedragen aan een private onderneming en taallessen worden ondergebracht bij bestaande organisaties in de gemeentes. Betrokken cliënten en het personeel gaan, waar mogelijk, mee over.