Stokperdje niet blij met mogelijke verhuizing: ‘We maken ons zorgen’

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt van de gemeente Zundert, dan verhuist ’t Stokperdje naar de Nieuwe Schroef. Dat zou namelijk nodig zijn om de exploitatie van de Nieuwe Schroef mogelijk te maken, is te lezen het raadsvoorstel. ’t Stokperdje voelt weinig voor de voorgestelde verhuizing en hoopt de gemeenteraad ervan te overtuigen dat dit plan echt geen goed idee is.
Volgens wethouder Judith Kuijpers (cultuur) frustreert het de gemeente dat er de afgelopen jaren tijd en geld is geïnvesteerd in een centrale plek voor maatschappelijke en culturele activiteiten, terwijl dat tot geen resultaat heeft geleid. Daarmee doelt de wethouder op het stuklopen van De Zindering; een ontmoetingscentrum waar de gemeente noodgedwongen een streep door moest zetten.
De vraag naar een centrale plek voor maatschappelijke en culturele activiteiten is sindsdien wel gebleven. Tijdens een opiniërende avond in januari is besproken om de de Nieuwe Schroef te renoveren. Maar dat kost geld. Door ’t Stokperdje en Jongerenwerk te verplaatsen naar de Nieuwe Schroef, bespaart de gemeente 132 duizend euro aan huurkosten. Beide organisaties zitten momenteel namelijk in het JeeKaaCee gebouw, dat eigendom is van Thuisvester.
Andere opties van tafel
Dat ’t Stokperdje het JeeKaaCee gebouw moet verlaten, is overigens al langer bekend. Dat moet namelijk per 2031. “Er waren eerst verschillende opties voor ons om naartoe te gaan”, legt Paul Bastiaansen uit. Hij is de voorzitter van ’t Stokperdje. Maar tijdens het laatste gesprek met de gemeente bleek dat alleen de Nieuwe Schroef nog een optie bleek te zijn. “Daar zijn we wel bezorgd om, want we zijn bang dat we veel moeten inleveren”, gaat hij verder.

Bastiaansen vindt het jammer dat alle andere opties van tafel zijn geveegd. “We zijn zelf ook nog met locaties gekomen.” Maar dat blijkt geen optie meer te zijn. Hij heeft er zo zijn bedenkingen over. “Het lijkt alleen maar om de Schroef te gaan, om die open te kunnen krijgen. Dat zou alleen maar kunnen door ’t Stokperdje er naartoe te verhuizen. Maar of dat ook in ons belang is, dat is nog niet aan bod gekomen.”
Twee doelgroepen
In het gebouw van ’t Stokperdje worden wekelijks activiteiten georganiseerd voor kinderen. Er zijn eigenlijk twee doelgroepen, vertelt Bastiaansen. “We organiseren de activiteiten voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Daarna hopen we dat ze blijven als leiding”, legt hij uit. Naast de activiteiten als de vakantieweek en Koningsdag, heeft de organisatie ook hobbyclubs. Dat zijn er in totaal elf. Zo is er bijvoorbeeld een kookclub, toneelclub en engineerclub.
Angst voor ruimtegebrek
Sjors Schrauwen is een van de leiders van de engineerclub. Deze groep bevindt zich in de kelder van het gebouw. Hier wordt volop gezaagd en geklust. Er kan zelfs gelast worden. Een goede plek voor deze club zou er in de Nieuwe Schroef niet zijn, vreest Sjors. “Er zijn hier heel veel clubs die daar eigenlijk niet goed passen”, vertelt hij. Dat zit hem vooral in de ruimte meent hij. “Omdat er ook nog andere clubs en organisaties in het gebouw komen.”
Hier heb ik mijn vriendengroep leren kennen en mezelf ontdekt.
De 20-jarige Marit Bekers is ondanks haar jonge leeftijd al bestuurslid bij ’t Stokperdje. Ze is zeker zo’n drie dagen per week aanwezig. “Soms wel vier of vijf dagen”, vertelt ze. “Hier heb ik mijn vriendengroep leren kennen en mezelf ontdekt. Het is echt een hele fijne plek.”
Ze vreest dat ’t Stokperdje niet in de huidige vorm door kan gaan wanneer het moet verhuizen naar de Schroef. “De Vakantieweek zou daar bijvoorbeeld al niet kunnen. Dan moet je naar een andere plek. Buiten spelen gaat minder makkelijk. Ik denk dat het minder makkelijk wordt om daar dan zomaar even het gebouw binnen te lopen en dingen te regelen of te vergaderen. Als je geen ruimte hebt is dat echt niet praktisch.”
Zorgen zijn gehoord
Verschillende raadsleden hebben donderdagavond een rondleiding door het gebouw van ’t Stokperdje gekregen. Gert-Jan Paulussen is raadslid bij de VVD. Ook hij kwam was als kind regelmatig bij ’t Stokperdje te vinden. “We hebben een cultuurcentrum heel hard nodig”, vertelt hij. “Er waren grootse plannen, die zijn uiteindelijk opgeblazen. Nu moet de Schroef gefinancierd worden en dan gebruikt men de subsidie van ’t Stokperdje om dat gat te vullen. Voor de Zundertse VVD is dat absoluut geen optie.”
“Ik vind dat ze er best positief in staan”, vertelt Lieke Michielsen van Ondernemend Platteland (ONPL) Zundert. “Ze zien ook wel mogelijkheden. Maar de boventoon was echt wel de zorgen die ze hebben. Die hebben we ook echt gehoord”, zegt ze. Michielsen benadrukt het belang van ’t Stokperdje. Het is een plek waar ze tijdens haar jeugd graag kwam en erkent de grote maatschappelijke waarde.
We willen een fijne plek voor ’t Stokperdje waar toekomst in zit.
Ze snapt de zorgen van ’t Stokperdje, maar nuanceert ook dat het huurcontract in 2031 stopt. “Daar maken wij ons als raad ook zorgen om, je wil niet dat ze dan op straat staan. Het is moeilijk, want je wil dat ze een fijne plek hebben waar toekomst in zit. De vraag is dan of dat de Nieuwe Schroef is. Daar gaan we ons flink over beraden.”
Op 9 april is er een opiniërende raadsvergadering. ’t Stokperdje zal die avond inspreken. “Ik denk dat we met andere dekkingsvoorstellen moeten komen om dat gat voor de Schroef dicht te krijgen”, sluit Paulussen af. “Dit is voor het college de enige weg tot nu toe. Ik heb geen andere voorstellen gezien. We zullen zelf aan de bak moeten.”