West-Brabant

Strafrechtelijk nu beter beschermd tegen straatintimidatie: ‘Ik werd zelfs achterna gezeten’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Naroepen, fluiten, sissen. Twee op de drie meisjes vrouwen van 12 tot 25 jaar oud zeggen wel eens lastig gevallen te worden op straat. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2021. Sinds 1 juli dit jaar is er een nieuwe wet van kracht, die ervoor zorgt dat dit probleem kan worden bestraft.

In de nieuwe wet staat dat slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag, strafrechtelijk beter beschermd zijn. Zo hoef je voor aanranding en verkrachting niet meer te bewijzen dat je gedwongen werd. Seksuele intimidatie zowel openbaar als online zijn nu ook strafbaar. Dat is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Je weet niet of het bij naroepen of fluiten blijft.

In de winkelstraten van Bergen op Zoom vertellen verschillende dames lastig gevallen te zijn door het andere geslacht. “Ik word wel vaak nageroepen op straat”, laat een dame weten. Een andere winkelende dame vertelt zelfs achterna gezeten te zijn door een man. “Ik voelde me toen ongemakkelijk en niet veilig.”

Een meisje die net de winkelstraat inkomt vertelt dat ze het vaak als beangstigend ervaart. “Je weet niet of het bij naroepen of fluiten blijft. Ik ben dan wel bang, zeker als ik alleen loop.” Hoer, sletje, zomaar een paar woorden die geroepen worden als een vrouw of meisje een groep mannen passeert. “Ik walg er gewoon van.”

Je moet gewoon respect hebben voor een vrouw.

Zowel het mannelijk als het vrouwelijk winkelpubliek is blij met de nieuwe wetgeving. “Als ik een leuke dame op straat tegen kom zeg ik gewoon vriendelijk gedag”, laat een jongen weten die de weekmarkt bezoekt. Ook de groenteman op de markt vindt dat je vrouwen met respect moet behandelen. “Ik ben uit een vrouw geboren. Je moet gewoon respect hebben voor een vrouw.”

Handhavers (BOA) gemeente Bergen op Zoom.
Sinds 1 juli 2024 mag het gehandhaafd worden op straatintimidatie.